“De president heeft de volledige macht om gratie te verlenen”: Trump raakt heikel punt aan in nieuwe Twittertirade

“De president heeft de volledige macht om gratie te verlenen”: Trump raakt heikel punt aan in nieuwe Twittertirade

Amerikaans president Donald Trump was weer zijn entertainende zelve deze morgen op Twitter. In een ware tirade, waarin hij opnieuw uithaalt naar ‘fake news’, de mails van Clinton en Obamacare, raakt hij ook een gevoelig punt aan. “De president heeft de volledige macht om gratie te verlenen”, tweet hij. Gaat Trump zich op die manier beschermen tegen een verder onderzoek naar mogelijke banden met een Russische tussenkomst in de verkiezingen?

Een zoveelste Twittertirade van Amerikaans president Trump deze morgen. Niets nieuw onder de zon zou je dan denken. Maar met één tweet raakte hij een wel heel gevoelig punt aan. “We kunnen het allemaal eens zijn over het feit dat de Amerikaanse president de volledige macht heeft om gratie te verlenen”, tweette hij. “Waarom moeten we daaraan denken als de enige misdrijven die er zijn gebeurd lekken zijn geweest tegen ons. FAKE NEWS.” Maar vooral het eerste deel doet bij velen de alarmbellen rinkelen.

De druk op de president en zijn administratie is enorm geworden de laatste dagen, nu de link met het Kremlin steeds duidelijker wordt. Zo raakte bekend dat Jeff Sessions, nu minister van Justitie en tijdens de verkiezingscampagne een belangrijk adviseur van Trump, wel degelijk gesprekken heeft gehad met de Russen over de campagne van Donald Trump. Die lijkt zichzelf met deze tweet dan ook in te dekken. Mocht het tot een groter onderzoek komen, waarbij Trump en/of leden van zijn administratie in diskrediet worden gebracht, zou Trump zich wel eens kunnen beroepen op zijn mogelijkheid om gratie te verlenen.

Constitutionele crisis

De vraag of Trump zich daadwerkelijk op dat recht zou beroepen, werd al door verschillende journalisten gesteld aan de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders, de opvolger van Sean Spicer die zelf ontslag nam. Een echt antwoord durfde zij echter niet geven. “Ik verwijs naar de statements die in het verleden al zijn gemaakt”, ontweek Sanders. “De president behoudt zijn macht om gratie te verlenen, net zoals elke andere president.”

Mocht het inderdaad zo ver komen, zal dat voor een aardverschuiving zorgen in de VS. In de wandelgangen wordt er alvast veel gepraat over dit onderwerp. Als Trump ook daadwerkelijk gratie zou verlenen aan zichzelf of iemand van zijn administratie, zou dat voor een constitutionele crisis kunnen zorgen, wordt gezegd. Het is daarnaast ook nog niet duidelijk of Trump daarmee zichzelf ook effectief een gevangenisstraf zou kunnen besparen.

Gesponsorde artikelen