De PS ligt nog helemaal niet buiten: politiek in Franstalig België zit muurvast voorlopig

De PS ligt nog helemaal niet buiten: politiek in Franstalig België zit muurvast voorlopig

Benoît Lutgen stort de politiek in Franstalig België in een avontuur zonder duidelijk einde. Want plots kijkt het kleine cdH naar de liberalen van de MR. Alleen… samen kunnen die niet zomaar een meerderheid vormen. Ze hebben zowel in Brussel als in de Franse ‘federatie’ geen meerderheid samen.  En een derde partij mee in bed trekken wordt niet evident. 

Het cdH van Benoît Lutgen wil de PS dumpen en nieuwe coalities maken. Zelden heeft een coalitiepartner zo tijdens een regeerperiode de dolk harder gestoken in de rug van de grote broer.

Maar de PS is een gewond dier, door de schandalen in Brussel en Luik, en vooral de manier waarop de partij die niet kan aanpakken. In plaats van sterk leiderschap is er stuurloosheid bij de Franstalige socialisten.

Maar Elio Di Rupo en co worden nu op ongeziene manier buitenspel gezet. Of tenminste dat is waar Lutgen op gokt. Want hij roept MR, Ecolo en DéFI op om samen nieuwe regeringen te vormen.

Alleen, zo evident wordt dat niet. De MR heeft, via voorzitter Olivier Chastel, al laten weten dat ze openstaan voor het aanbod. Het tegendeel zou vreemd zijn, de MR zit nergens in de coalities. En zulke propere handen heeft de MR ook niet: heel Kazachgate besmeurde de afgelopen maanden de reputatie van de Franstalige liberalen, die blijkbaar het vuile werk voor miljardairs en presidenten zoals Nicolas Sarkozy opknappen.

Alleen speelt dat voor Lutgen niet: hij biedt in feite de MR de sleutels van twee regeringen aan. Want de Franstalige liberalen zouden plots de grootste worden als de PS eruit ligt en voor zowel Wallonië als Brussel een ministerpresident mogen leveren. Dat zou meteen betekenen dat de MR, die al niet behoorlijk dik bezaaid zit in kwalitatief personeel, meteen nog een hele reeks ministers moet leveren en kabinetten bemannen.

Quid Ecolo of DéFI? Wie helpt de nieuwe tandem cdH-MR?

Maar de vraag is of dat wel zo ver komt. Want wil Ecolo, dat het niet geweldig doet in de peilingen, plots mee in bad met een centrum-rechtse coalitie in Wallonië en Brussel? Groen en Ecolo voeren in de hoofdstad felle oppositie. Plots die knop omdraaien voor anderhalf jaar wordt niet evident.

En ook DéFI doet heel lastig. Olivier Maingain, de sterke man van het voormalige FDF haalde al fel uit naar cdH-voorzitter Lutgen. “Het cdH probeert krampachtig haar vel te redden. Als ze hervormingen hadden willen doen, dan hadden ze dat al veel langer gedaan. En in Brussel zijn het de PS en de MR die samen regeren in de stad en er verantwoordelijk zijn voor de schandalen.”

Ondertussen tweette de federale premier Charles Michel (MR) al niet toevallig “dat zijn regering bezig is te hervormen met vier, en dat met vier blijft doen”. Met andere woorden: er komt federaal geen enkele partij bij, de Vlaamse partijen en vooral de N-VA moeten zich niet ongerust maken. Maar het is meer dan een teken aan de wand dat de premier dat signaal moet sturen: de zenuwen zijn zeer strak gespannen. Een duidelijke uitkomst voor de politieke crisis in Franstalig België is er niet.

Gesponsorde artikelen