De rare kant van Metallica’s James Hetfield: berendoder

De rare kant van Metallica’s James Hetfield: berendoder

Binnenkort te zien op History Channel: The Hunt. Een achtdelige reeks over een stel jagers die op Kodiak Island in Alaska beren gaan afschieten, verteld door James Hetfield. Voor de sport. Het is geen kritische reeks. En ze is getuige van een opvallend kantje van de Metallica-man: hij is dol op jagen en op geweren.

Hetfield is een rare man, dat weten we ondertussen al wel. Een vat vol tegenstrijdigheden. Een loner enerzijds, anderzijds de kerel die wel op straat gaat om Metallica-fans handtekeningen te geven. Een man die begaan is met goede doelen overigens. Little Kids Rock bijvoorbeeld, dat geld inzamelt om kansarme kinderen de kans te geven muzieklessen te volgen en instrumenten voor hen te kopen. En hij heeft zich al ingezet voor de preservatie van natuurgebieden. Maar hij is ook nogal zot van wapens.

Zo is Hetfield al meer dan 20 jaar lid van de Amerikaanse wapenlobby, de NRA of National Rifle Association, die eigenlijk maar één doel heeft: ervoor te zorgen dat Amerikanen naar hartelust vuurwapens kunnen kopen. Van Hetfield is ook geweten dat hij veel jaagt – en niet alleen op eenden. Zo is hij al een aantal keer naar Rusland geweest om beren te kunnen afschieten. 

“I love my guns”

Hij is ook helemaal niet te beroerd om z’n standpunt daarover te geven. Onlangs, na het zoveelste drama met een dolle schutter in de VS, werd hem nog gevraagd hoe hij dacht over wapen bezit door burgers. “I love my guns”, zei Hetfield toen, die specifiëerde dat het iets was dat hij van zijn vader had geleerd. “I want to be able to protect my family” gaf hij verder als motivatie aan voor zijn lidmaatschap van de NRA.

Hetfield, een overtuigd christen, is uiteraard niet de enige Amerikaan die er zo over denkt. Feit is ook dat er genoeg grizzly’s zijn op Kodiak en dat er jaarlijks 496 vergunningen worden afgeleverd om er eentje te kunnen afschieten. 

Gesponsorde artikelen