De Razzies verontschuldigen zich voor nominatie 12-jarige actrice

Eerder deze week werden nominaties van de Golden Raspberry Awards, of kortweg de Razzies, bekendgemaakt. Die awards zetten jaarlijks de slechtste films, acteurs en actrices in de bloemetjes. Blonde, de biopic over Marilyn Monroe, maakt met acht nominaties kans op de meeste beeldjes. Maar er was vooral ophef over de nominatie van Ryan Kiera Armstrong, een actrice van amper 12 jaar oud.

Elk jaar worden, één dag voor de Oscars, de Razzies uitgereikt. Waar bij de Oscars de beste filmprestaties in de verf worden gezet, gaat het bij de Razzies om de slechtste. Deze week maakten de Razzies hun nominaties bekend en er was heel wat ophef over de categorie van Slechtste Actrice.

Ryan Kiera Armstrong

In de categorie Slechtste Actrice zijn vijf actrices genomineerd. Het gaat daarbij om Bryce Dallas Howard (Jurassic Park: Dominion), Diane Keaton (Mack & Rita), Kaya Scodelario (The King’s Daughter), Alicia Silverstone (The Requin) en Ryan Kiera Armstrong (Firestarter). Nominaties van de Razzies zijn altijd voer voor discussie, maar dit jaar kwam er heel wat kritiek op de nominatie van Ryan Kiera Armstrong.

Ryan Kiera Armstrong speelde in Firestarter de rol van Charlie McGee naast Zac Efron. Op het moment van de opnames was ze amper 11 jaar oud. Volgens de Razzies ging het om een van de slechtste acteerprestaties van het jaar, maar veel mensen – waaronder grote namen uit de filmwereld – namen het op voor de jonge actrice. Ze omschreven de nominatie als klasseloos en gemeen. De kritiek was ook de mensen achter de Razzies niet ontgaan die komen nu met een statement komen.

Statement Razzies

Het statement, geschreven door de cocreator van de Razzies, John Wilson, start als volgt: “Soms doe je dingen zonder na te denken. En wanneer je daar kritiek op krijgt, dan begrijp je dat je fout was. Dat is waarom de Razzies gemaakt werden. De recente en terechte kritiek op de keuze voor de 11-jarige Armstrong als genomineerde voor onze awards toonde aan dat we een harteloze beslissing maakten. Als gevolg hebben we besloten om Armstrong te verwijderen uit de nominaties op het uiteindelijke formulier waarom onze leden volgende maand zullen stemmen.”

De Razzies delen in het statement ook een publieke verontschuldiging aan het adres van Ryan Kiera Armstrong. Daarnaast laten ze ook weten dat ze in de toekomst een regel zullen invoeren dat niemand die jonger is dan 18 jaar genomineerd kan worden voor een Razzie. “We hadden nooit de intentie om iemands carrière te ondergraven. Dat is ook waarom we de Redeemer Award introduceerden. We maken allemaal fouten en daar horen wij zeker ook bij. Aangezien ons motto ‘Own Your Bad‘ is, beseffen we dat we daar ook zelf naar moeten streven.”

Meer
Lees meer...