De regelneven zijn terug: op het werk een pronostiekje maken voor ’t EK mag voor maximum twee euro

Ook recent je voetbalkennis opgepoetst omdat de collega’s een pronostiek organiseren rond het EK voetbal? Je bent niet alleen en daarom heeft de Kansspelcommissie een nieuwe richtlijn uitgevaardigd voor niet-professionele gokkers. Twee euro per gok op een match die dezelfde dag nog wordt gespeeld. Wie al vijf euro heeft ingezet of de einduitslag al heeft bepaald moet nog geen schrik hebben voor een boete: controles komen er niet. 

Bijna élk bedrijf heeft er tegenwoordig ééntje: een pronostiek voor het EK voetbal. Halen we de finale, halen we ‘m niet, iedereen zet een euro in en de winnaar trakteert met de opbrengst.

’t Gaat er meestal vrij vriendschappelijk aan toe op die kleine weddenschapjes, maar de Kansspelcommissie geeft toch een waarschuwing: maximum twee euro per weddenschap is volgens hen het maximum. Daarbij moet de match waarop gegokt wordt, die dag nog gespeeld worden. Dat zegt de commissie aan Gazet Van Antwerpen.

De richtlijnen gelden niet alleen voor het maximumbedrag: in principe mag je enkel inzetten op ‘winnen’, ‘gelijkspel’, ‘verliezen’ of de ‘eindscore’. Dat is waar de meeste pronostieken over gaan, alleen zetten veel mensen al in op het hele EK, tot en met de finales. Soms gaat het over vijf tot tien euro. Dat is té veel geld volgens de Kansspelcommissie.

Controle op minderjarigen

Maar met de pronostiek zelf is er geen probleem: enkel voor minderjarigen is er een absoluut verbod. “Gokken is strafbaar voor minderjarigen en we zullen daar nog beter op toekijken met de middelen die we hebben”, zegt Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie.

Voor alle duidelijkheid: voor pronostieken op het werk is er geen wetgeving, het advies is ook maar dat: een richtlijn. Er worden ook geen controles uitgevoerd: “We hebben te weinig middelen om te controleren, maar we rekenen op het gezond verstand van de mensen.”

Meer
Lees meer...