De regisseur van Netflix’ eerste Franse serie ‘Marseille’: “House Of Cards? Dat heb ik nog nooit gezien”

De regisseur van Netflix’ eerste Franse serie ‘Marseille’: “House Of Cards? Dat heb ik nog nooit gezien”

Sinds vorig weekend kan je naar de eerste serie kijken die Netflix in Europa heeft laten maken. ‘Marseille’ is een politieke thriller over de burgemeester van de Zuid-Franse stad, gespeeld door Gerard Depardieu. De vergelijking met ‘House Of Cards’ wordt dan natuurlijk snel gemaakt, maar de regisseur van de serie, Florent Siri, lacht daarmee: “Ik heb House Of Cards nog nooit gezien.”

We hebben hem gevonden, de persoon die nog nooit naar een aflevering van House Of Cards heeft gekeken. En Siri lijkt dat ook niet snel van plan: “Ik vind het een vergissing om op die manier iets te beginnen verkopen. Gewoon omdat Netflix bekend is van House Of Cards.” Hij wijst naar één van zijn hoofdrolspeelsters naast hem, Géraldine Pailhas: “Zij heeft de serie wel gezien, en het is blijkbaar echt niet hetzelfde.”

Misschien is hij ook wel een beetje bang van de vergelijking met één van de topreeksen van Netflix. Marseille is een primeur, want hiermee heeft Netflix de deur geopend om lokaal gemaakte series een kans te geven. Ook in Duitsland, Italië en Spanje zouden ze bijvoorbeeld met zo’n initiatieven bezig zijn. Marseille gaat over de burgemeester van de stad, die al 20 jaar met de plak zwaait. Nu komt hij in een zware strijd om zijn opvolging terecht, en hij botst daarbij met zijn voormalige beschermeling en nu dus rivaal.

Depardieu twijfelde

Het idee om zo’n politiek verhaal in Marseille te laten plaatsvinden was er al, maar Netflix was er meteen voor gewonnen. Siri is eigenlijk een filmmaker en voor hem is dit de eerste tv-serie waar hij zich aan waagt. “Ze wilden net zoals met House Of Cards de cinema naar televisie brengen”, zegt hij. “Maar ik was heel vrij om alles te kiezen. Ik wilde Gerard Depardieu als burgemeester en wou heel graag samenwerken met Géraldine Pailhas. Ze vertrouwden ons. Ze hadden gevraagd om een zes uur durende film te maken, dus het is fantastisch voor een verteller om een verhaal in zes uur te mogen vertellen.”

Nochtans was Gerard Depardieu niet meteen gewonnen voor de serie. Maar drie maanden nadat ze het hem hadden gevraagd, kreeg de acteur een film van Siri te zien. Die vond hij zo goed dat ze elkaar besloten te ontmoeten. En zo zag hij zichzelf uiteindelijk in de rol van de gezette burgemeester van de stad. “De burgemeester is heel menselijk, net zoals Gerard. Hij wil zijn gezin beschermen. Hij drinkt, hij eet, hij heeft lief, je kan met hem over alles praten.” Voor Siri is het een droom om met Depardieu te kunnen samenwerken: “Ik denk dat hij onze beste acteur is. En ook als mens is hij fantastisch.”

Washington – Marseille?

Het grote gevaar is natuurlijk dat een serie zoals House Of Cards – sorry voor de zoveelste vergelijking – een breed publiek kan aanspreken. Net zoals ook wij in België de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton op de voet volgen, zitten ze overal op het puntje van hun stoel om de gebeurtenissen in het Witte Huis te zien. Maar Marseille? Dat is niet meer dan een stad die we op weg naar onze vakantiebestemming al eens passeren, toch? “Ik heb ooit een Amerikaanse film geregisseerd, maar ik probeer elke film universeel te maken en het verhaal visueel te vertellen”, zegt Siri.

De hele serie is ook in Marseille zelf opgenomen. En dat blijkt niet altijd even eenvoudig. “Er zijn veel drugdealers in het centrum van de stad. De politie kan sommige gebieden niet betreden, omdat het te gevaarlijk is. Wanneer je drugs wil kopen, is het oké, maar je kan er niet met een camera binnenwandelen”, zegt hij.

Géraldine Pailhas neemt plots het woord wanneer ze zo’n verhalen over haar stad hoort, want zij is geboren en getogen in Marseille. “Het is zoals in elke stad waar ze in bepaalde buurten met drugs bezig zijn dat ze liever geen camera’s zien. Maar ik ga niet akkoord dat je in die regio’s niet kunt komen. Het hangt van je houding en de reden van je bezoek af. Er staan grote gebouwen met gezinnen, er is veel armoede, maar er is ook leven en je moet hen op de juiste manier bekijken.”

Tweede seizoen?

Toch zullen ze met veel spanning afwachten waar de serie het meest wordt bekeken, want ook dat meet Netflix natuurlijk allemaal. “Ik benieuwd wat de meest noordelijke stad is waar ze ons bekijken”, grapt Pailhas. Daarmee verwijst ze naar de eeuwige rivaliteit en haat tussen het zuiden en het noorden van Frankrijk. Siri is niet afkomstig uit Marseille, maar hij zegt wel gek te zijn van de stad. “Ik heb er veel muziekvideo’s opgenomen, dus ik ben heel vaak in Marseille geweest. Van sommige plaatsen wist ik onmiddellijk dat ik er wilde filmen.”

Droomt hij al van een vervolg op de reeks? “We hebben al gepraat over een tweede seizoen, maar we willen zeker zijn van wat we doen. Dus we nemen onze tijd, we zullen zien hoe het publiek reageert.”

Gesponsorde artikelen