De resultaten zijn binnen: Macron haalt absolute meerderheid in het parlement

De resultaten zijn binnen: Macron haalt absolute meerderheid in het parlement

Vandaag konden de Franse kiesgerechtigden voor de tweede keer naar de stembussen voor de parlementsverkiezingen. Na de tweede ronde van de verkiezingen behaalt de partij van Macron, La République en Marche, een absolute meerderheid in het Franse parlement. Nu de resultaten binnen zijn, lijkt het erop dat de partij zal beschikken over 355 zetels van de 577.

De Franse president kan de volgende vijf jaar met absolute meerderheid regeren. Zijn partij La République en Marche mag zichzelf winnaar van de parlementsverkiezingen noemen. Samen met haar bondgenoot MoDem beschikken ze over een absolute meerderheid in het parlement.

Zetels

De voornaamste oppositiepartij wordt de traditioneel-rechtse Les Républicains met 125 zetels in het parlement. Het extreemrechtse Front National haalt slechts 8 zetels. Te weinig om een parlementaire fractie uit te bouwen.

Linkse PS krijgt een gigantische klap en gaat van 289 zetels naar 49 zetels. De extreemlinkse blok La France insoumise zal op 30 zetels mogen zitten.

Lage participatiegraad

Na de eerste ronde op 11 juni leek de tweede ronde niet populairder te zijn. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken had rond 17 uur slechts 35 procent gestemd. Vorige week had net niet de helft (49 procent) van de Franse kiesgerechtigden hun weg gevonden naar het stemlokaal.

Elk jaar lijkt dit cijfer te verlagen: in 2012 daagde 46,42 procent van de kiesgerechtigden op en in 2007 ook maar 49,58 procent.

Gesponsorde artikelen