De Rode Duivels hebben tegen Japan twee keer geschiedenis geschreven

De Rode Duivels wonnen gisteren na een wervelende match van Japan. België staat zo in de kwartfinales van het WK. Maar door deze overwinning schreven de Rode Duivels ook tot twee keer toe geschiedenis.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Het was gisteren een match om nooit te vergeten. Vlak na de rust kwamen de Rode Duivels twee doelpunten achter tegen Japan en leek ons WK er volledig op te zitten. Maar de Duivels gaven niet op, ze zetten door en dankzij de fenomenale invalbeurt van Marouane Fellaini en Nacer Chadli kon ons land toch nog drie keer scoren en zich zo plaatsen voor de kwartfinale. Voor ons was het uiteraard een historische wedstrijd, maar ook voor de rest van de wereld is de overwinning van de Rode Duivels historisch te noemen.

Verste kopbal

Toen de Rode Duivels 2-0 achterstonden werden Fellaini en Chadli op het veld gehaald en brak het spel volledig open. Uiteindelijk was het Vertonghen die als eerste de netten achter de Japanse keeper deed trillen en dat deed hij op meesterlijke wijze.

Vertonghen kopte van aan de zijkant namelijk de bal binnen in het Japanse doel. Dat is op zich al opmerkelijk te noemen, maar het is ook een wereldrecord. Het is namelijk de verste kopbal op een wereldkampioenschap ooit. Jan Vertonghen kopte de bal namelijk binnen vanop een afstand van 18,6 meter, iets wat niemand hem ooit voordeed.

Comeback

Maar het was niet enkel dat ene doelpunt van Vertonghen dat historisch was. Ook de comeback van de Rode Duivels, waarbij ze van een 2-0 achterstand naar een 3-2 overwinning gingen, mag historisch genoemd worden. Het is namelijk van het wereldkampioenschap van 1954 in Zwitserland geleden dat een ploeg in de knockout-fase van het wereldkampioenschap voetbal terug kon komen van een 0-2 achterstand.

In de finale van het wereldkampioenschap van 1954 kwam Duitsland terug van een 2-0 achterstand tegen Hongarije. De Hongaren konden toen in de eerste acht minuten van de wedstrijd al twee doelpunten scoren. Duitsland kwam toen terug met doelpunten in de 10de, 18de en het verlossende doelpunt in de 84ste minuut. Het is dus 64 jaar geleden dat een ploeg zo’n wervelende comeback maakte in de knockout-fase van een wereldkampioenschap.