De Russische trollen zijn terug: deze keer willen ze ons doen twijfelen aan het effect van vaccins

De Russische trollen zijn terug: deze keer willen ze ons doen twijfelen aan het effect van vaccins

De Russische trollen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben beïnvloed, zijn weer actief. Terwijl Amerika voor tussentijdse verkiezingen staat, willen ze nu het debat over de nood aan vaccins aanwakkeren.

Volgens Facebook zijn het Russische trollen die de Amerikaanse verkiezingen in 2016 in het voordeel van huidig president Donald Trump hebben doen kantelen. Door de verspreiding van memes en van fake news hebben ze zich een plaats in het politieke debat opgeëist en de kiezers misleid.

Twee jaar later moeten de Amerikanen opnieuw gaan stemmen. Deze keer gaat het om tussentijdse verkiezingen, die belangrijk kunnen zijn voor de twee laatste jaren van de termijn van Donald Trump. Zeker als de Democraten in Washington DC steviger in het zadel zouden geraken. Trollen willen dit belangrijke moment opnieuw verstoren en deze keer willen ze doen geloven dat op Twitter een felle discussie over over vaccins wordt gevoerd.

Ziektes

Het is de universiteit George Washington die de trollen ontdekte. Ze wilden de communicatie van medewerkers in de gezondheidssector op de sociale media verbeteren, en toen merkten onderzoekers dat trollen en bots een misplaatst debat online hebben gedropt. Ze willen een ideologie tegen vaccins instellen en het publiek doen twijfelen of vaccins wel zo veilig zijn.

“De trollen lijken van vaccinatie een probleem te willen maken door gebruik te maken van tweedracht in de Amerikaanse maatschappij”, zegt Mark Dredze, een van de onderzoekers. “Door de beide partijen te spelen, tasten ze het vertrouwen van het publiek in vaccinaties aan, waardoor we kwetsbaarder worden voor besmettelijke ziektes. Virussen respecteren immers niet de nationale grenzen.”

Internet Research Agency (IRA)

De accounts waar de onderzoekers zich zorgen over maken lijken gelinkt te zijn aan het Internet Research Agency (IRA), het propagandaorgaan dat van de Russische regering afhangt. Ze zouden 22 keer vaker over de vaccinkwestie getweet hebben dan de gemiddelde surfer. Het valt ook op dat de tweets voor en tegen vaccins evenwichtig zijn.

“Ze hebben vermoedelijk geen programma wat de vaccins betreft, maar ze willen vooral de beide partijen in het debat stimuleren”, zegt professor David Broniatowski aan BuzzFeed. De onderzoekers hebben 1,7 miljoen tweets tussen juli 2014 en september 2017 bestudeerd.

Mazelen

In Europa heeft een nieuwe epidemie van de mazelen dit jaar al zeker 41.000 patiënten getroffen, en daarbij zijn 37 dodelijke slachtoffers. Dat is meer dan in 2017 en het zou te maken hebben met het feit dat er minder wordt gevaccineerd. In België heeft één op de tien twijfels over de efficiëntie van vaccins. Ook in de Verenigde Staten blijft het aantal kinderen dat om niet-medische redenen geen vaccins krijgt toegediend, sterk stijgen.

Dat de Russische trollen dit debat nog willen aanwakkeren, is dus heel slecht nieuws. Sociale media zoals Facebook en Twitter mogen dan wel aangekondigd hebben dat ze maatregelen treffen tegen het verspreiden van foutieve informatie, dit bewijst dat het probleem nog niet is opgelost.

Gesponsorde artikelen