Left Right
scrollTop top

De schande voorbij: Volkswagen mag kosten van Dieselgate van zijn belastingen aftrekken


De schande voorbij: Volkswagen mag kosten van Dieselgate van zijn belastingen aftrekken

De kosten die Volkswagen maakt voor de reparatie van auto’s met sjoemelsoftware, mag het bedrijf volledig aftrekken van zijn belastingen. Zo reageert de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Baake (Die Grünen) op een schriftelijke vraag van Die Linke. Daarmee komen er nog maar eens extra kosten van Dieselgate op de kap van de belastingbetaler.

Zo’n 5 miljoen auto’s met gemanipuleerde software die ervoor moest zorgen dat het leek alsof de Volkswagens minder uitstootten dan ze in werkelijkheid doen, moeten gerepareerd worden. Zo’n herstelling kost tussen de 100 en 200 euro volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. In totaal kunnen de kosten dus oplopen tot 1 miljard euro.

Toch zal het onrechtstreeks niet Volkswagen zijn dat die kosten moet betalen. Dat bedrag is volgens de Duitse minister van Economische Zaken Baake namelijk volledig fiscaal aftrekbaar. Ook de omruilkorting, tot 10.000 euro, die autoproducenten aanbieden als kopers hun oude dieselwagen inruilen voor een nieuwere, is volledig aftrekbaar.

Kosten van particulieren of handelaars niet aftrekbaar

Er is in Duitsland tegen de uitspraak van de minister veel protest, vooral van de communistische partij Die Linke, die de schriftelijke vraag stelde. Vooral omdat andere kosten van particulieren of handelaars niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Wie door de sjoemelsoftware zijn auto zwaar in waarde zag dalen, mag die vermindering niet in rekening brengen. En ook autohandelaars die hun stock dieselwagens niet kwijt raken door het schandaal, moeten niet rekenen op een fiscale toegift.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452