“De slechtste regering ooit”: Elio Di Rupo (PS) haalt hard uit naar Michel & co

“De slechtste regering ooit”: Elio Di Rupo (PS) haalt hard uit naar Michel & co

Elio Di Rupo (PS) is geen fan van de huidige regering en z’n opvolger Charles Michel (MR). Da’s het minste wat je kan zeggen. In een interview met De Zondag haalt hij hard uit naar “de slechtste regering die hij ooit zag”. Verder spreekt de ex-premier over de Waalse wapenexport en heeft hij lof voor Waals minister-president Paul Magnette.

“De regering-Michel is geen serieuze regering, da’s een chaotische regering van amateurs.” Elio Di Rupo (PS) laat er geen gras over groeien in een interview met De Zondag. Hij bekritiseert onder meer de snelle beslissingsprocedures van de huidige regering. “Toen ik premier was, discussieerden we dagenlang over pakweg één miljoen. Heel minutieus, met technische fiches in de hand. Deze regering beslist op één nacht om hier of daar een miljard te besparen. Ik vind dat persoonlijk ondenkbaar.”

Volgens Di Rupo, die tussen 2011 en 2014 in de Wetstraat 16 woonde, is er ook een totaal gebrek aan professionaliteit. Hij heeft “nog nooit zo’n slechte regering gezien. En da’s vreselijk voor België en haar burgers. Besparingen in de sociale zekerheid, de indexsprong, de lastenverhogingen, dat raakt de mensen heel erg.” Het gekibbel binnen de regering is volgens hem dan weer het gevolg van de onwil van de partijen om evenwichtige akkoorden te sluiten.

Lof voor Magnette

Verder meent de zoon van Italiaanse immigranten dat een vermogens- en meerwaardebelasting de enige methode is om de Belgische sociale infrastructuur en voorzieningen overeind te houden. Ook over de Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië is hij duidelijk. “Ik verkies een wereld zonder wapens. Je moet ook rekening houden met de economische dimensie: wij handelen net zoals andere Europese landen. Als Europa wapenexport naar Saudi-Arabië verbiedt, dan zal Wallonië zich schikken.”

Tot slot kreeg Waals minister-president Paul Magnette – en zijn verzet tegen het vrijhandelsakkoord CETA – lof van Di Rupo. “Die verdragen zijn op maat gemaakt van de multinationals. Gaan we het evenwicht in onze samenleving aan hen overlaten? Nee, het is onze plicht om dit te doen.”

Gesponsorde artikelen