De Snappening: hackers hebben 200.000 naaktfoto’s van Snapchat gestolen en willen ze dit weekend online gooien

Hackers zijn aan de haal gegaan met zo’n 200.000 naaktfoto’s en -video’s die via Snapchat zijn verstuurd. In een evenement dat intussen de ‘Snappening’ gedoopt is, dreigen ze ermee dit weekend alle beelden online te zetten. Dat zou in principe morgen gebeuren. De omvang van het probleem is nog niet helemaal duidelijk, maar het zou wel eens kunnen dat de Snappening veel groter wordt dan de gelekte naaktfoto’s van sterren via iCloud.

Gevreesd wordt dat zich onder het gestolen materiaal ook beelden van minderjarigen bevinden. Het was een anonieme 4Chan-gebruiker die deze week meldde dat tot 200.000 foto’s zouden worden gelekt. Al weken deed het gerucht in het illegale milieu de ronde dat er iets zou gebeuren. Donderdag bleek dat een app via Snapchat al jaren iedere verzonden foto en video heeft verzameld, waardoor hackers toegang kregen tot een collectie van 13GB aan Snapchats waarvan gebruikers dachten dat ze waren verwijderd.

Snapsave

Bij Snapchat leggen ze de verantwoordelijkheid naast zich neer. “We kunnen bevestigen dat op onze servers nooit is ingebroken en dat we niet de bron van deze lekken zijn.” Volgens Snapchat kunnen gebruikers het slachtoffer van deze hackers zijn als ze een app van een derde partij gebruikten om Snaps te versturen en te ontvangen. Ze benadrukken dat duidelijk in de gebruiksovereenkomst staat dat dit soort apps de veiligheid van de gebruiker in gevaar kunnen brengen. In de App Store en Google Play zijn al veel van die apps verwijderd door Snapchat. De gehackte derde partij-app is in dit geval Snapsave.

Groter dan iCloud

Afwachten nu of de hackers de beelden echt zullen lekken. Volgens het bericht op 4Chan zou dat dit weekend gebeuren, meer bepaald op zondag 12 oktober. Maar als we de geruchten mogen geloven, dan wordt het alvast veel groter dan het schandaal met de gelekte naaktfoto’s van wereldsterren zoals Jennifer Lawrence en Rihanna. Die beelden zijn van iCloud gestolen en veroorzaakten een golf van verontwaardiging in Hollywood. “Vervang iCloud door Snapsave en blaas dit op met honderdduizenden accounts. Dat is de Snappening”, meldt een blogger.

Getty Images
Meer
Lees meer...