De snelste drone ter wereld is niet alleen vliegensvlug, hij kan ook levens redden

De snelste drone ter wereld is niet alleen vliegensvlug, hij kan ook levens redden

De snelste drone ter wereld zou een topsnelheid van 120 kilometer per uur halen en is een uitvinding van de Californische startup Zipline. In één vlucht kan het toestel ook bijna 160 kilometer afleggen, wat vooral voor de medische wereld erg interessant kan zijn.

We vragen ons wel eens af waarom al die drones nodig zijn, maar Zipline gebruikt de vliegtuigjes al sinds 2016 om in Rwanda bloed en medicijnen te bezorgen aan de lokale bevolking. In totaal zijn ruim 7.000 zakjes bloed bezorgd, en daarvoor waren meer dan 4.000 vluchten nodig. Maar één vlucht op drie zou volgens de statistieken wel mensenlevens gered hebben.

Nabije toekomst

Op die manier is Zipline als ontwikkelaar van drones verantwoordelijk voor 20 procent van alle toevoer van bloed naar de hoofdstad Kigali. Mogelijk zou ook Tanzania binnenkort op de kar, of liever, de drone springen. In de Verenigde Staten wordt eveneens onderhandeld, ook ligt het inzetten van onbemande vliegtuigen daar toch iets minder voor de hand. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten stellen echter dat het sneller gaat dan we zouden denken en commerciële leveringen per drone nu steeds dichterbij komen.

In Rwanda zal de snelste drone per wereld het aantal vluchten per dag moeten verhogen van 50 tot 500 per dag. En waar het vroeger 10 minuten duurde om een drone vertrekkensklaar te maken, zal deze al na één minuut kunnen opstijgen.

Gesponsorde artikelen