De soap gaat verder: Radiohead ontkent rechtszaak tegen Lana Del Rey wegens plagiaat

De soap gaat verder: Radiohead ontkent rechtszaak tegen Lana Del Rey wegens plagiaat

Volgens het platenlabel Warner/Chappell, dat de albums van Radiohead uitgeeft, heeft Radiohead Lana Del Rey helemaal niet voor de rechter gesleept wegens plagiaat. Eergisteren maakte de Amerikaanse zangeres nochtans zélf bekend dat de Britse rockgroep na een langdurig meningsverschil over de songs ‘Get free’ en ‘Creep’ een rechtszaak tegen haar aangespannen heeft. Radiohead zelf heeft nog steeds niet gereageerd.

To set the record straight: we hebben geen rechtszaak aangespannen”, reageert Warner/Chappell, het platenlabel van Radiohead, op de uitspraak van Lana Del Rey. Die beweerde maandag dat de Britse rockgroep haar aangeklaagd had omdat bepaalde passages en melodieën van haar track Get free te hard lijken op die van de Radiohead-klassieker Creep.

“Ik heb de afgelopen maanden tot 40 procent geboden, maar zij wilden enkel 100 procent aannemen. Hun advocaten waren meedogenloos dus we moeten dit in de rechtszaal uitvechten”, schreef Lana Del Rey op Twitter. Aan de BBC zei ze zelfs dat Get free “in de toekomst van de fysieke releases van haar album zou kunnen verdwijnen.”

Wel gesprekken, geen rechtszaak

“Het klopt dat we sinds augustus vorig jaar met vertegenwoordigers van Lana Del Rey gesprekken voeren”, zegt Warner/Chappell aan de BBC. “Het is duidelijk dat de strofes van Get free muzikale elementen uit de strofes van Creep bevatten. We hebben gevraagd dit zo te erkennen.”

De platenfirma ontkent ook dat Radiohead de volle 100 procent van de royalty’s van Get Free eiste, zoals Del Rey beweert. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times. Radiohead zelf heeft nog steeds niet gereageerd.

Radiohead plagieerde zelf

Ironisch weetje: Radiohead is zelf vervolgd wegens gelijkenissen tussen Creep en de track The Air That I Breathe van The Hollies. Die laatste groep won en krijgt tot op de dag van vandaag royalty’s van Radiohead.

De gelijkenissen zijn treffend

Muziek is natuurlijk een subjectief iets, dat niet volgens zekerheden of wetmatigheden werkt. Bovendien hebben artiesten elkaar sinds het begin der tijden geïmiteerd en bepaalde stijlen, technieken en op zekere hoogte zelfs melodieën van elkaar overgenomen. Maar de strofes van Creep en Get Free lijken wel héél erg op elkaar. Alleen de teksten, de textuur van het geluid en de productie zijn totaal anders. Oordeel zelf:

De song waarvan Radiohead de mosterd gehaald zou hebben:

Gesponsorde artikelen