De ‘Stinkefinger’ van de Griekse minister van Financiën naar Duitsland is fake

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis ontkent dat hij ooit zijn middelvinger (Stinkefinger in het Duits) opstak toen hij verwees naar Duitsland in een lezing. In een twee jaar oud YouTube-filmpje is nochtans te zien dat hij die vinger opsteekt terwijl hij zegt: “Stick the finger to Germany.” Moeilijk te ontkennen Varoufakis …

De relaties tussen Duitsland en Griekenland zijn nogal stroef de laatste tijd, maar bereikten gisteren een nieuw dieptepunt. Varoufakis werd bijna gedwongen om te ontkennen dat hij ooit z’n middelvinger opstak naar Duitsland in een YouTube-filmpje van twee jaar geleden. 

Het voorval kwam op Günther Jauch, een van de meeste bekeken politieke tv-programma’s in Duitsland. Het filmpje waarin Varoufakis in 2013 het volgende zegt: “Griekenland moet gewoon aankondigen dat ze in gebreke blijven, net als Argentinië deed, en geef de vinger aan Duitsland en zeg dat ze het probleem zelf kunnen oplossen.” 

Geprutst aan het filmpje of niet?

Günther Jauch vroeg dan aan de minister van Financiën: “Uw middelvinger uitsteken naar Duitsland, meneer de minister? Duitsland betaalt het meest en wordt er ook het meest voor bekritiseerd. Hoe gaan die twee dingen nu samen?” Varoufakis verdedigt zichzelf dat er geprutst is aan het filmpje en dat hij nooit z’n middelvinger heeft opgestoken naar Duitsland.

De persoon die het filmpje heeft geüpload verdedigt zichzelf via z’n Twitter-account. “Er is niet geprutst aan het filmpje.” 

Oordeel zelf over het filmpje.

Check hier het fragment op de Duitste talkshow. 

Bron: The Guardian

Meer
Lees meer...