De taxi nemen in Gent wordt vanaf 1 november duurder

De taxi nemen in Gent wordt vanaf 1 november duurder

Een nieuwe maand brengt dikwijls ook veranderingen met zich mee. En dat is voor november niet anders. Vanaf woensdag 1 november zal je ietsje meer betalen als je voor een korte rit een taxi wil nemen in Gent. Voor langere ritten worden de tarieven wel wat goedkoper.

Als je in Gent een taxi wil nemen, zal je binnenkort een beetje meer moeten betalen. De reden hiervoor zijn hogere brandstof- en loonkosten. Niet alles verandert, maar als je binnenkort een taxi neemt in Gent, check je beter eerst de tarieven.

Duurdere wachttijd

De instapkost van 8,50 euro blijft hetzelfde, maar de kost die erbovenop komt na de eerste drie kilometer, bedraagt vanaf 1 november 2,30 euro per kilometer in plaats van 2,20 euro. Als je een taxi laat wachten, zal je ook meer moeten betalen. De prijs van het wachtgeld verhoogt met vijf euro en gaat dus van 35 naar 40 euro per uur. Die wachttijd gaat in vanaf vijf minuutjes. Niet mals, dus.

Hoe langer de rit, hoe minder je betaalt

Alles wordt dus duurder, behalve de lange taxiritten. Die worden goedkoper naarmate de afstand die je aflegt. Tot 40 kilometer blijft het kilometertarief op 2,30 euro staan. Van 41 tot 80 kilometer daalt de kost tot 1,90 euro per kilometer. Als je nog verder rijdt, betaal je 1,60 euro.

Tot nu toe zijn er enkele vastgelegde tarieven die moeten vermijden dat je je blauw betaalt. Sommige daarvan worden ook afgeschaft. Een rit tussen Gent en bijvoorbeeld station Brussel-Zuid of de stad Kortrijk betaal je voortaan per kilometer. Ritten van en naar de luchthaven behouden hun vast tarief (105 euro). Ook het nachttarief van 2,50 euro blijft hetzelfde.

De nieuwe prijzen gaan in vanaf 1 november maar worden pas wettelijk vastgelegd op 1 december. Er is dus één overgangsmaand om technische redenen. De tarieven worden vastgelegd door het stadsbestuur en zijn verplicht voor alle erkende taxi’s in Gent. Die herken je aan een blauw-witte balk op het dak van de auto. Als de taxichauffeurs boven de tarieven gaan, riskeren ze hoge boetes.

Getty Images

Gesponsorde artikelen