De temperatuur moet een graadje hoger om vrouwen beter te laten presteren

De temperatuur zorgt wel vaker voor irritatie op het werk, al is dat nergens voor nodig want onderzoek heeft bewezen dat een warme omgeving wel degelijk een effect heeft op je prestaties. Het is geen leugen dat vrouwen sneller een koude rilling voelen dan mannen. Op een gemengde werkplek kan een hogere temperatuur vrouwen zelfs beter doen presteren.

‘Ze is daar weer met haar wintervest en dikke sokken’, een veelvoorkomende uitspraak van de mannelijke collega’s wanneer vrouwen het koud hebben op het werk. Maar niets is minder waar, een onderzoek aan de Technical University van Berlijn toont aan dat vrouwen wel degelijk sneller koud hebben dan mannen en dat hun prestaties hier rechtstreeks van afhangen.

Minder stress door een kantoorhond.

Onderzoek

Werken in een omgeving tussen de 16 en 33 graden doet vrouwen beter presteren, dat publiceerde het medisch vakblad PLOS ONE . Wetenschappers onderzochten dit warmte-issue op drie verschillende terreinen: op wiskundig, taalkundig en cognitief vlak. Vooral bij de wiskundige en taalkundige test bleek het resultaat opvallend te verschillen bij mannen en vrouwen. Aan het onderzoek namen 543 Berlijnse studenten deel, 41, 14 procent van hen is vrouw. Bij mannen deed deze temperatuur niet zoveel goeds, zij scoorden lager dan normaal.

Werkstress even slecht voor ons als sigarettenrook.

Een graadje hoger

Moet de temperatuur dan een graadje hoger op het werk of hoe zit dat? Wel, onderzoekers vinden van wel want vrouwen haalden opmerkelijk veel betere scores bij hogere temperaturen. In hun eigen woorden verwoorden ze het zo: “Onze bevindingen tonen aan dat in kantoren waar zowel mannen als vrouwen werken de productiviteit omhoog kan gaan door de thermostaat hoger te zetten.” Dus, er is geen reden meer om je vrouwelijke collega de ijskoningin van de werkvloer te noemen.

Meer
Lees meer...