Dé trend van het moment: het 5:2 dieet. Wat is het en werkt het echt?

Het 5:2 dieet is dé trend van het moment. Op één maanden tijd kan je er 2 kilogram van afvallen. Het enige wat je hoeft te doen is twee dagen in de week minder dan 500 of 600 kcal eten. Hoe pak je dat best aan? Is het niet gevaarlijk? En vooral: werkt het echt?

Wie zou het niet willen? Op één maand 2 kilogram vermageren? En dat door gewoon te blijven eten wat je normaal eet, voor vijf dagen in de week. De bedenkers van het 5:2 dieet beloven dat hun eetpatroon een succesformule is voor wie snel wil afvallen. Het boek ‘The Fast Diet’ van de Britse dokter Michael Mosley en voedingsjournalist Mimi Spencer blijft daarom ook scoren als bestseller. Met hun dieet kan je per week zo’n 3000 kcal besparen. Maar ook je algemene gezondheid zou er baat bij hebben omdat je de kans op allerlei ziektes verlaagt. Een groot nadeel: je wordt er sneller oud van.

Hoe werkt het?

Je kiest twee dagen in de week uit waarop je als vrouw 500 en als man 600 kcal eet. Meestal liggen die op maandag en donderdag. Op die vastendagen mag je water, koffie en thee drinken. Je maaltijden zal je slim moeten plannen. Ofwel kies je ervoor twee grotere maaltijden te eten, of drie kleine. Na elke vastendag moet een normale dag volgen, zodat je tijdens de 500/600 kcal-dag kan uitkijken naar de volgende normale dag. Belangrijk is dat je op de normale dagen een gezond eetpatroon aanhoudt dat niet afwijkt van wat je gewoonlijk zou eten. Fastfood of vreetbuien op de niet-vasten dagen, is geen goed idee.

Onderzoekers waarschuwen dat wie de stap wil zetten richting 5:2 dieet, dat best doet onder medische begeleiding. Mensen met lever-, schildklier- of alvleesklierproblemen proberen het beter niet. Ook wanneer je nog aan het groeien bent, zwanger bent, diabetes of andere ernstige gezondheidsproblemen hebt, wordt het 5:2 dieet afgeraden.

Getty

Twee kilo kwijt na één maand

Er worden verschillende processen in gang gezet door het vasten. Zo daalt het insuline-gehalte, wat vetverbranding vergemakkelijkt. Ook de verhoogde bloedniveaus die het groeihormoon voeden, vergemakkelijken vetverbranding. De combinatie van die twee processen zorgt ervoor dat het metabolisme versnelt en dat je ook op ‘normale’ dagen meer calorieën verbrandt. Daarnaast zal je ook bewuster omgaan met eten en maaltijden op de ‘normale dagen’. Je zal er meer van genieten en op vastendagen zal je andere manieren vinden om jezelf bezig te houden dan met eten.

Wetenschappelijke onderzoeken beamen het snelle afvallen. In een onderzoek van de Universiteit van Illinois werden mensen met overgewicht getest die een gelijkaardig (4:3) dieet volgden. Na 12 weken hadden de proefpersonen 5 kg verloren, hun vetmassa daalde met 3,5 kg. Een ander onderzoek beweert dan weer dat bij het 5:2 dieet, deelnemers tussen 3 en 24 weken, 3-9% van hun gewicht verliezen. De buikomtrek verkleint met 4-7% zodat kleine broeken terug passen.

Getty

Verlaagde kans op kanker en Alzheimer

Naast afvallen kan een 5:2 dieet volgens heel wat onderzoeken ook algemeen tot een betere gezondheid leiden. Zo kan het cholesterolgehalte dalen, maar ook de bloedsuikerspiegel en dus de kans op diabetes type 2. Ook de kans op kanker, Alzheimer en hart- en vaatziekten zou verkleinen omdat, tijdens het vasten, afvalmateriaal in cellen verwijderd worden. Mentaal krijg je ook een boost. Als jager-verzamelaar moesten we namelijk al beter focussen wanneer ons lichaam voedsel nodig had en dat is zo gebleven. Met minder energie op vastendagen laat je trouwens alle overbodige activiteiten vallen. De meeste van deze beweringen zijn gebaseerd op proeven met dieren zoals muizen. Studies waarin deelnemers van het 5:2 dieet voor een langere tijd opgevolgd worden, zijn betrouwbaarder maar nog heel zeldzaam. Het 5:2 dieet heeft naast veel voordelen ook een aantal bijwerkingen en gevaren.

Bezint eer ge begint!

Heel wat dokters zijn sceptisch tegenover het dieet. Een dagelijkse routine in het eetpatroon is altijd beter voor de gezondheid dan at random een dag te vasten. Terwijl de cellen zichzelf sneller schoonmaken, zijn volgens onderzoekers van de universiteit van Bath 5:2 dieeters op langere termijn meer dan andere vatbaar voor infecties. Een ander nadeel is het effect op de huid waardoor je er ouder zal uitzien. Wie wil beginnen met het 5:2 dieet, denkt ook even na over zijn eigen grenzen. Val je snel flauw? Dan is het misschien een beter idee om wat meer calorieën op te nemen. Sporten wordt niet afgeraden, maar doe het op de juiste dagen en houd het op een lage intensiteit. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaapproblemen, snel geïrriteerd raken en dehydratatie.

Wat de uitspraken over verlaagde risico’s op kanker en Alzheimer betreffen, daar is de Stichting tegen Kanker het niet mee eens. Zij stellen voor om het dieet om te draaien. Door 5 dagen te vasten en 2 dagen normaal te eten, wordt het dieet haal- en houdbaarder en kan er naast gewichtverlies ook sprake zijn van kankerpreventie. Dit slaat dan voornamelijk op kankers die veroorzaakt worden door overgewicht.

Getty

Hoeveel zijn 500 kcal?

In het boek van ‘The Fast Diet’ en op hun website zijn heel wat recepten en tips te vinden. Toch moet je opletten met het aantal calorieën op de Britse website omdat die afwijken van de Belgische. Om zeker te zijn, kan je altijd bij het Voedingscentrum terecht voor de calioriemeter. 500 kcal zijn echt weinig. Om goed te kunnen functioneren moet een man minimum 2.100 en de vrouw 1.800 kcal opnemen. Een dagmenu van 500 kcal zou bestaan uit één volkoren pistolet als ontbijt, twee beschuiten met suikervrije confituur als lunch en een rauwkostsalade met mozzarella als avondmaal. Of je kan ervoor kiezen om één keer noedels met garnalen te eten, zo’n 450 kcal. Een spaghetti light telt 475 kcal. Op vastendagen moet je alvast geen pizza bestellen, die telt zo’n 872 kcal.

Screenshot Voedingscentrum
Meer
Lees meer...