Left Right
scrollTop top

De ultieme gids om mee te zijn voor seizoen 4 van Game of Thrones


De ultieme gids om mee te zijn voor seizoen 4 van Game of Thrones

Dit weekend begint het nieuwe seizoen van Game of Thrones op Telenet. De vorige aflevering dateert alweer van juni 2013, en dus is het hoog tijd om de gebeurtenissen van afgelopen seizoenen even te herhalen. WAARSCHUWING: spoilers voor zij die nog niet alle afleveringen bekeken hebben.

Ned Stark gaat naar hoofdstad King’s Landing om koning Robert Baratheon  te helpen.

Ned wordt adviseur van de koning, nadat de vorige werd vermoord. Al snel wordt duidelijk dat die het leven liet voor een geheim over de Lannisters, de familie waartoe koningin Cersei behoort.

Joffrey wordt echter al snel koning, en laat Ned onthoofden.

De koning sterft, waardoor Ned plots geïsoleerd is in de hoofdstad. Hij bekoopt zijn kennis al snel met zijn leven, aangezien Joffrey – erg beïnvloed door de Lannisters – hem laat onthoofden.

Het spelletje rond de IJzeren troon begint nu echt.

De Starks laten Winterfell achter en trekken naar King’s Landing, waardoor Theon de hoofdstad van het noorden kan innemen…

De Starks verzamelen hun leger en trekken richting King’s Landing om de dood van hun vader te wreken. Theon Greyjoy, die samen met de Stark-jongeren in gevangenschap opgroeide, besluit in hun afwezigheid om Winterfell in te nemen.

…of toch voor even.

Hij wordt echter bedrogen en eindigt opnieuw in gevangenschap, waar hij niet alleen zijn eer maar ook zijn mannelijkheid verliest.

Daenerys trouwt met de leider van de Dothraki en wordt mama van enkele draken.

Viserys Targaryen, de zoon van de voormalige koning die nu in ballingschap leeft, huwelijkt zijn zus Daenerys uit aan de leider van de Dothraki. Op die manier hoopt hij een leger op te bouwen om naar King’s Landing te trekken, maar Daenerys heeft andere plannen. Ze laat Viserys door haar man Khal Drogo vermoorden. Nadat hij ook sterft, ontfermt ze zich over de eerste drie draken die de wereld in eeuwen heeft gezien.

Stannis Baratheon, naar eigen zeggen de enige echte afstammeling die recht heeft op de troon, geraakt als eerste in King’s Landing…

… maar zijn avontuurtje daar duurt niet lang.

Koning Joffrey behoudt de controle over King’s Landing met dank aan Tyrion, zijn oom. De dwerg leidt de verdediging tegen de aanvallende troepen, en weet de mannen van Stannis terug te dringen.

Stannis besluit dan maar de Night’s Watch te helpen nu de White Walkers terug zijn.

Ten noorden van de grote muur rukken de White Walkers, die al eeuwen verborgen leven, op richting zuiden. Zij zitten ten eerste de Wildlings op de hielen, die proberen de muur te beklimmen om hun eigen leven te redden.

Ook de nu mindervalide Bran Stark gaat het tegen die monsters opnemen.

Bran raakte verlamd aan de benen na een val uit een torenraam. Hij werd geduwd door Jamie Lannister, die in die toren met zijn zus Cersei de liefde aan het bedrijven was.

Maar ook zonder aanvallen heeft koning Joffrey het moeilijk. Niet alleen zijn oom verkoopt hem een klap…

… ook zijn moeder is hem beu.

Joffrey heeft met zijn sadistische gedrag niet veel vrienden gemaakt. Het volk veracht hem, en ook zijn naaste familie keert zich stilaan tegen hem.

En zijn wachter heeft het met Arya Stark op een lopen gezet.

Arya kwam samen met haar zus Sansa en vader Ned naar King’s Landing. Na diens dood probeerde ze te ontsnappen, wat uiteindelijk ook lukt. Samen met ‘The Hound’ probeert ze haar familie terug te vinden.

Maar net wanneer Arya bijna terug bij haar familie is, worden ook Rob, zijn vrouw Talisa, en moeder Catelyn vermoord tijdens de Red Wedding.

Rob Stark verraadt Lord Walder Frey wanneer hij weigert met zijn dochter te trouwen. Frey werkt samen met Tywin Lannister, de grootvader van de koning, en nodigt de Starks uit voor een ander huwelijk. De Starks kunnen dat niet weigeren, maar tijdens het feest laat Frey de Starks en hun leger vermoorden.

En zo lijkt enkel Daenerys haar leger echt te versterken.

Voorlopig lijkt enkel Daenerys echt sterker te worden. Haar draken worden groter en krachtiger, en met haar charme en vernuft weet ze een schare volgers achter zich te krijgen. Niet alleen neemt ze de Army of Unsullied over van hun vorige, brute eigenaar, ze bevrijdt ook nog eens alle slaven uit een grote stad.

In King’s Landing ziet alleen Margaery de koning nog graag. Denkt hij…

Maergery en haar Tyrell-familie hoorden oorspronkelijk bij de Baratheon-clan. Na de dood van haar man Renly Baratheon, besluit ze naar King’s Landing te trekken, om er Joffrey te verleiden. Dat lukt haar, waardoor Sansa – de enige overblijvende Stark in de hoofdstad – opzij geschoven wordt als toekomstige bruid. Maar Joffrey heeft helemaal niet door dat Maergery hem volledig in haar macht heeft.

De incestrelatie tussen Cersei en Jamie kan na een lange gevangenschap weer opflakkeren. Zij het wel met een hand minder.

Jamie Lannister leefde een hele tijd in gevangenschap bij de Starks. De moeder van Rob besluit hem echter vrij te laten, en geeft haar vrouwelijke wachter Brienne de opdracht hem naar de hoofdstad te escorteren. Uiteindelijk bereikt hij King’s Landing ook, maar niet zonder onderweg een hand te verliezen.

Eén ding staat vast:

Zo, nu weten jullie alvast meer dan Jon Snow.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539