Left Right
scrollTop top

De update voor je iPhone is er: iOS 11, maar moet je hem installeren of niet?


De update voor je iPhone is er: iOS 11, maar moet je hem installeren of niet?

Sinds gisteren is het zover: dan kan je op je iPhone, iPad of iPod het nieuwe besturingssysteem iOS 11 installeren. Maar download je die update best direct of wacht je beter nog even? En wat is er nu precies nieuw?

Apple hield een week geleden zijn key-note en stelde daar, naast nieuwe iPhones en andere hardware, ook een nieuw besturingssysteem voor. Sinds gisterenavond kan je iOS 11 downloaden op je toestel. De update is een van de grootste in jaren, maar toch let je best op enkele dingen voor je hem begint te installeren.

Design

De grootste vernieuwing van iOS is de vernieuwde App Store. Na negen jaar krijgt die een grondige update. Er komt een sectie ‘Today’ waarin Apple dagelijks applicaties aanbeveelt. Ook ‘Games’ krijgen een apart tabblad en er is ruimte voor artikels en video’s over bepaalde apps.

Ook het bedieningspaneel krijgt extra functies. Als je op je scherm naar boven veegt van onderaan komt er een scherm met heel wat sneltoetsen. Die kan je ook deels zelf instellen.

Augmented Reality

Apple activeert in iOS 11 ook de ARKit. Daarmee kunnen ontwikkelaars applicaties maken waarmee ze via de camera dingen toevoegen aan de werkelijkheid. Hetgeen je kent van Pokémon Go dus.

Zo bestaan er al applicaties om dingen te meten door er je camera op te richten. IKEA werkt ook aan een applicatie om te testen of meubels in je huis pasten. En natuurlijk zullen ook veel games gebruik maken van de mogelijkheden van AR. De functies zullen wel enkel werken als je een iPhone 6s, 6s Plus of recenter hebt.

Bestanden opslaan

Een van de grote problemen op iPhone is nog steeds het terugvinden van bestanden. Daar komt nu eindelijk verandering in met een speciale app: ‘Files‘. Daarin zie je alle bestanden in mappen staan en heb je een overzicht van de recent geopende bestanden.

Je zal trouwens ook meer kunnen opslaan. IOS 11 slaat je foto’s namelijk op in een ander bestandstype dat dezelfde kwaliteit belooft, maar slechts half zoveel geheugen nodig heeft.

Vertalen met Siri en veilig rijden

Ook Siri krijgt een update. In veel landen komen er extra stemmen bij, al hoort België daar nog niet bij. Wel zal je de functie kunnen gebruiken om in real-time te vertalen naar het Engels, Frans, Duits, Chinees, Spaans en Italiaans.

‘Maps’ krijgt ook een grondige update. Op de navigatieapp kan je nu instellen dat je niet gestoord wil worden. Wie je dan een iMessage stuurt tijdens het rijden, krijgt een bericht dat je niet direct kan antwoorden. Alle andere nieuwigheden kan je hier lezen.

To download or not to download?

Het nieuw besturingssysteem is sinds gisteren om 19 uur te downloaden, maar doe je dat nu best zo snel mogelijk of niet? Voor je begint is het belangrijk om op enkele zaken te letten. Eerst en vooral moet je kijken naar welke model iPhone, iPad of iPod je hebt. Om te weten of jouw toestel compatibel is, kan je kijken op de website van Apple.

Je checkt best ook of al je applicaties compatibel zijn met iOS 11. Dat doe je via ‘Instellingen’, dan ‘Algemeen’, dan ‘Info’. Klik daar op ‘Apps’. Dan zie je een lijst met apps die niet meer zullen werken. Staat er niets, dan zit je safe.

Voor de download heb je trouwens 1,9 gigabyte nodig. Kijk dus eerst na of dat het geval is. We raden ook altijd aan om een back-up te maken voor het geval er iets fout loopt. Wie heel zeker wil zijn, wacht best nog enkele dagen. Zo weet je zeker dat er geen grote bugs in het systeem zitten en geef je ontwikkelaars de tijd om die eventuele bugs te fixen. Zo zijn er op dit moment onder andere problemen met het mailen via Outlook.

Wil je iOS 11 toch direct downloaden?

 1. Open de ‘Instellingen’ op je toestel.
 2. Tik op ‘Algemeen’ > ‘Software-update’.
 3. Volg de stappen die op het scherm komen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.235.120
 • Aantal
  doden
  1.452.317
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547