De veganburger die eruitziet en smaakt als vlees (en bloedt) komt naar Britse fastfoodketens

De veganburger die eruitziet en smaakt als vlees (en bloedt) komt naar Britse fastfoodketens

De veganistische burger ‘Beyond Burger’, die erom bekendstaat dat ie er écht uitziet als rundsvlees, zo smaakt en zelfs een beetje ‘bloedt’, komt naar het Verenigd Koninkrijk. Na de lancering in de Verenigde Staten werd de burger zo bekend dat de verhuis naar Engeland uitgesteld werd, maar nu is het dus zover. En beter nog: fastfoodketens zullen de beyond burger ook gaan gebruiken. 

Het is al cult geworden nog voor ie ooit in Europa is terechtgekomen: de beyond burger. Da’s een veganistische burger, grotendeels gemaakt van rode biet, die volgens de producenten (en de laaiende klantenreviews) naar rundsburger smaakt, er zo uitziet en het droge aspect van veel vegan burgers omzeilt omdat ie ook heel sappig is. De beyond burger ziet er zelfs uit alsof hij een beetje bloedt.

Kan een kind ook vegan zijn? Is dat gezond?

Supermarkten én fastfoodketens

De beyond burger werd ontwikkeld in de Verenigde Staten in 2016 en werd daar meteen een daverend succes. Nu komt hij ook naar Groot-Brittannië, waar hij in 350 supermarkten gewoon naast de hamburgers zal gaan liggen. Oorspronkelijk was de launch in Groot-Brittannië enkele maanden eerder gepland, maar het succes in de Verenigde Staten zorgde voor problemen met de aanvoer. Die zijn nu opgelost.

Schoenen, verzorgingsproducten en kleren: ben je echt vegan als je leer draagt?

Het zal ook nodig zijn, want je zal de burgers in de supermarkt kunnen kopen (2 voor zo’n 3,2 euro bij Tesco’s) maar ze zullen ook te krijgen zijn in een hamburgerketen en restaurantketen. Hamburgerketen Honest Food is een snelgroeiende keten die intussen dertig restaurants heeft in onder andere Londen, Reading, Bristol en Cambridge. Zij zullen de beyond burger aanbieden als een aanvulling op hun veganmenu.

All Bar One is een gastropubconcept met intussen 56 restaurants. Zij bieden van alles aan van tapas tot de traditionele Britse keuken. Aangezien zij vooral focussen op centrumsteden, bieden ze ook een vegan-menu aan, waar ze de beyond burger op zullen serveren. Lekker!

Is vegan eten eigenlijk gezond?

Flexitariërs

Dat de burger niet alleen in de supermarkt zal te zien zijn, maar ook in hippe ketens, zal er, volgens Beyond Meat’s CEO Seth Goldman, hopelijk voor zorgen dat meer mensen de burger te zien krijgen, proeven en er dan bewust voor kiezen. Daarmee mikt Goldman niet alleen op de diehard-vegetariërs (zo’n 8% van de bevolking) of veganisten (ongeveer 1% van de bevolking in België) maar ook op de flexitarische markt.

De Beyond Burger is sterk te vergelijken met de Impossible burger waar we eerder al over schreven. Die heeft ook een soort ‘heem’, een zuurstofhoudende laag, ontwikkeld, die typerend is voor vlees maar nu gecreeërd wordt door planten. De Impossible Burger is nog niet te krijgen in Europa, wel al in China. Volgens Impossible Burger gebruikt hun bedrijf 99 procent minder water, 93 procent minder land en produceren ze 90 procent minder broeikasgassen.

Is vegan ook duurzaam? Wij zochten het uit!

Gesponsorde artikelen