De verkiezingen zijn begonnen: “Voorakkoord Hasselt is als een middelvinger naar de kiezer in 2018”

De verkiezingen zijn begonnen: “Voorakkoord Hasselt is als een middelvinger naar de kiezer in 2018”

Sp.a-voorzitter John Crombez himself én CD&V-voorzitter Wouter Beke trokken in de afgelopen dagen beiden naar Hasselt om ‘het probleem-Claes’ op te lossen. En of ze het gefixt hebben: er ligt al onmiddellijk een voorakkoord tussen de christendemocraten en de socialisten voor de lokale verkiezingen van 2018 op tafel. En dat pikt N-VA, dat samen met Open Vld compleet genegeerd werd, niet. “Er moet zelfs niet meer gestemd worden”, klinkt het. Brace yourselves: de verkiezingen zijn begonnen. 

Het zijn woelige tijden in Hasselt die nationaal breed worden uitgesmeerd. Waar het allemaal mee begon? De reclameborden die de voormalige Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a) plaatste voor een familiedag. Daar zou belangenvermenging aan te pas zijn gekomen, waardoor Claes afstand moest nemen van haar burgemeesterssjerp.

Vanaf het ogenblik dat het nieuws bekend raakte dat Claes zou gesjoemeld hebben met aanbestedingen, zette Hasseltse coalitiepartner Groen haar kartel met sp.a on hold. Daarop trokken zowel sp.a-voorzitter John Crombez als CD&V-voorzitter Wouter Beke naar Limburg. Crombez in de eerste plaats om aan damage control te doen. Beke dan weer vanuit een machtspositie, want het werd al snel duidelijk dat zijn partij de nieuwe burgemeester zou aanleveren.

Voorakkoord

Waarom CD&V op dat moment oppositiepartij N-VA niet heeft uitgenodigd om een nieuwe coalitie te vormen, is tot nu toe nog een mysterie. Er wordt gefluisterd dat Ivo Belet, de CD&V-fractieleider in Hasselt, absoluut geen nieuwe coalitie wilde vormen met de Vlaamse nationalisten.

Dat zou kunnen kloppen met de (steeds luider klinkende) geruchten dat CD&V en sp.a een voorakkoord hebben gemaakt voor de lokale verkiezingen van 2018. CD&V levert de burgemeester op voorwaarde dat sp.a nog mee mag besturen in de volgende legislatuur. Dat zou de deal zijn.

“Het was aan ons”

De christen-democraten en de socialisten zelf willen liever niet ten gronde reageren. Toen Nadja Vananroye, de opvolgster van Hilde Claes, de vraag kreeg waarom net haar partij de nieuwe burgemeester mocht leveren antwoordde ze: “Wij dachten dat het nu absoluut wel aan ons was om te zeggen dat we voor een andere stijl en aanpak wilden gaan. We willen de leiding nemen om daar impact op te hebben.” Dat verklaart natuurlijk niet waarom ze toch opnieuw met sp.a in zee zijn gegaan en niet met N-VA en Open Vld.

Toch heeft Limburgs sp.a-voorzitter en federaal parlementslid Peter Vanvelthoven al toegegeven dat er wel “mondelinge afspraken” zijn. “We doen verder als we het vertrouwen herstellen”, zegt hij aan deredactie.be. Beke zelf reageert gelijkaardig. “We zullen dat in 2018 bekijken. Maar natuurlijk hopen we dat we dan naar de kiezer kunnen trekken en zeggen: ‘kijk, dit zijn onze resultaten'”, reageert hij ook aan de VRT.

“Er moet niet meer gestemd worden”

N-VA-fractieleider Steven Vandeput, ook minister van Defensie, heeft al gereageerd op de geruchten. “Met de benoeming van Nadja Vananroye en – daaraan gekoppeld – het voorakkoord voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zetten de meerderheidspartijen CD&V en sp.a hun politieke spelletjes in Hasselt gewoon voort. Indien wat de media schrijven waar is, is dat kortweg degoutant”, laat Vandeput, duidelijk geïrriteerd, weten via een persbericht. “Dit is gewoon alsof ze hun middelvinger opsteken naar de kiezer”, voegt hij daar in een interview met VTM Nieuws nog aan toe.

Dat Crombez en Beke naar Hasselt zijn getrokken om de crisis te fixen, is bij Vandeput duidelijk in een verkeerd keelgat geschoten. “Het feit dat nationale partijvoorzitters zich in Hasselt komen moeien met de lokale politiek doet het ergste vermoeden. CD&V en sp.a haken hun karretje gewoon vrolijk opnieuw aan mekaar en beloven mekaar opnieuw trouw tot in 2024. Alsof er niets gebeurd is. Op naar een volgende beleidsperiode.” Laat één ding duidelijk zijn: de aanloop naar de verkiezingen van 2018 is nu echt begonnen.

Gesponsorde artikelen