Left Right
scrollTop top

De verzekeraar is watching you: nieuwe technologie registreert alles over je rijgedrag


De verzekeraar is watching you: nieuwe technologie registreert alles over je rijgedrag

Waar je rijdt, je snelheid, hoe hard je remt, of je je gordel draagt … de technologie waar verzekeraar Baloise aan werkt weet het allemaal. Het is een soort USB-stick die in je auto ingeplugd kan worden. Daarna wordt al die informatie naar een centrale databank verstuurd.

Er werd eerder al geëxperimenteerd met een ‘zwarte doos’ voor auto’s, maar dat draaide op niets uit. Nu brengen onder andere TomTom en Mojio handige sticks die alle gegevens registreren op de markt. Je kan ze in je auto inpluggen net zoals je een usb-stick in je computer steekt. Die stick verstuurt alle informatie dan naar een centrale databank en naar de smartphone van de bestuurder.

Pay how you drive

“Momenteel worden de sticks uitgetest in enkele auto’s van personeelsleden”, zegt Baloise-CEO Gert De Winter in De Tijd. Als de sticks in de toekomst in alle auto’s geplaatst zullen worden, geeft dat een heleboel nieuwe mogelijkheden voor autoverzekeringsmaatschappijen. Hoe veiliger je rijdt, hoe goedkoper je verzekering kan worden.

“Het huidige verzekeringsstelsel is gebaseerd op solidariteit met enkele correcties, maar als we naar het ‘pay how you drive’-systeem gaan, wordt het elk voor zich. Goede chauffeurs zullen in principe minder moeten betalen, maar wat doe je met de brokkenmakers? Als je de gepersonaliseerde autoverzekering helemaal doortrekt, zullen sommige bestuurders onverzekerbaar worden”, zegt De Winter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308