De Vlaamse regering wil EHBO-cursussen voor psychische problemen

De Vlaamse regering wil EHBO-cursussen voor psychische problemen

Hoe reageer je op collega’s met een burn-out? Wat doe je als een familielid depressief is? De drie coalitiepartners in de Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) willen dat er EHBO-cursussen voor psychische problemen ingevoerd worden. Daarom is dat nuttig.

De drie Vlaamse regeringspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld) hebben een gezamenlijke resolutie ingediend voor een soort van EHBO-cursussen voor psychische problemen. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis.“Op scholen, in bedrijven of bij jeugdverenigingen, overal zou de overheid de cursussen rond psychische problemen moeten organiseren en daar de nodige middelen voor uittrekken”, motiveert Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). “Het zou even vanzelfsprekend moeten worden als de bekende EHBO-cursussen.”

Eerder hadden Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen, en oppositiepartij Groen al voor cursussen eerste hulp bij psychische problemen gepleit. Ze halen de mosterd bij Australië. Daar werd in 2000 al een programma ‘Mental Health First Aid’ ingevoerd. Intussen zijn er al in 23 landen gelijkaardige programma’s, waaronder in Nederland. Ook in Londen zouden de cursussen erg populair zijn bij grootbanken en advocatenkantoren.

Mentaliteitsverandering

Allemaal goed en wel, maar kan zo’n cursus effectief problemen oplossen? Professor psychologie Patrick Luyten (KU Leuven) wijst erop dat de cursus eerder algemene tips en tricks zal meegeven dan echte theoretische kennis. Toch zijn de lessen volgens hem zinvol omdat psychische problemen op die manier bespreekbaar worden. “Het is merkwaardig hoe veel we op school leren over het biologische aspect van het hart of het brein en hoe weinig over hoe mensen in elkaar zitten en wat we moeten doen als we even vastlopen”, klinkt het. Verder zal de cursus ons beter doen reageren als iemand in de put zit. Luyten wil dat bepaalde typische reacties zullen verdwijnen. Hij benadrukt dat reacties als “je komt het wel te boven” meestal niet helpen.

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) spreekt van “een waardevolle methode”: “We zullen op korte termijn samenzitten met partnerorganisaties om te kijken of er voldoende draagvlak is voor de cursussen. Is dat het geval, dan kan er nog in 2017 budget worden uitgetrokken om effectief te kunnen starten.”

Gesponsorde artikelen