Left Right
scrollTop top

De Vlaamse Siri is eigenlijk een voormalige StuBru-presentatrice die van niets wist


De Vlaamse Siri is eigenlijk een voormalige StuBru-presentatrice die van niets wist

Apples digitale assistent Siri zal in de komende versie van het iPhone-besturingssysteem iOS ook Vlaams kunnen spreken. En dat is goed nieuws voor alle Belgen die dat Nederlands accent beu waren. De stem blijkt te komen van Libelia De Splenter, een voormalige presentatrice van Studio Brussel, al wist zij zelf nergens van. En dat is zelfs niet de eerste keer.

Jarenlang presenteerde Libelia De Splenter programma’s op Studio Brussel, dus een groot aantal Belgen zal haar stem intussen al wel kennen. En voortaan zal je haar ook kunnen aanhoren op je iPhone, aangezien de nieuwe iOS-versie nu ook een onderscheid maakt tussen Vlaams en Nederlands, net zoals bijvoorbeeld gps-toestellen ook al jarenlang doen.

Maar De Splenter zelf werd niet door Apple gevraagd, en ontdekte zelf ook pas vanochtend dat zij de Vlaamse Siri-stem is, vertelt ze aan De Morgen. Al vermoedde ze al eerder dat een eventuele Vlaamse Siri wel eens haar stem zou gebruiken. Lang geleden was zij het namelijk die de Vlaamse klanken voor de spraaksoftware van Lernout & Hauspie mocht inspreken. Na het faillissement werd die software echter doorverkocht, en sindsdien is haar stem al meermaals opgedoken in nieuwe producten.

Zo wordt haar stem al volop gebruikt door gps- en wagenfabrikanten. Als je een gps-toestel van Garmin hebt, dan begeleidt ene ‘Ellen’ je misschien ook wel naar je reisbestemming. Alleen heet Ellen van Garmin in feite Libelia De Splenter. En ook in nieuwe wagens van Ford kan je De Splenter aanhoren. Zo was het ook voor even schrikken toen ze haar stem in een radiospot hoorde, die blijkbaar met software virtueel werd ingesproken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…