De vreemde namen van IKEA, waar komen die eigenlijk vandaan?

De meubels en objecten van IKEA krijgen vaak vreemde namen, verwijzend naar plaatsnamen en zelfs wereldsterren. Het is een handig trucje van Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA. Ingvar had namelijk last van dyslexie en kon de productcodes maar moeilijk onthouden. De naam IKEA zelf bestaat trouwens uit zijn initialen, de naam van de boerderij waar hij geboren werd (Elmtaryd), en de naam van een naburig dorpje (Agunnaryd). 

Deze producten staan in het lijstje van de 12 populairste meubelen en objecten van IKEA aller tijden. Maar waar komt die gekke, soms onuitspreekbare naam vandaan?

11. De ‘Färgrik mok’. Betekent letterlijk ‘een kleurrijke mok’. Elke serviesset van de serie ‘Färgrik’ is verkrijgbaar in de kleuren blauw, wit, groen en oranje. Een kleurrijke serie dus. Logisch toch?

8. De ‘Ektorp bank’. Niet te ver zoeken. Ektorp is gewoon een klein stadje, niet ver van de Stockholm.

5. ‘Ludde schapenvacht’. Zo’n 164 mannen in Zweden lopen rond met de naam Ludde. Het is een jongensnaam, afgeleid van de oudere variant Ludvig. Maar daar komt het niet vandaan. Het Zweedse adjectief ‘luddig’ betekent gewoon donzig.

IKEA

4. ‘Kallax kast’. Kallax is een stadje in het Noorden. Er wonen amper 291 inwoners. Vreemd genoeg heeft Kallax wel een van de drukste vlieghavens in Zweden: ‘Luleå flyplats’.

3. ‘Malm bed’. Zweden zijn eigenlijk stiekem pochers. Malm betekent erts. En de grootste ertsmijn van de wereld bevindt zich in Kiruna, vandaag de dag nog steeds in gebruik. De ertsspoorlijn naar Narvik, in Noorwegen (met de ludieke naam ‘Malmbanan’) is dan ook wereldberoemd.

1. ‘Billy boekenkast’. Wie had gedacht dat deze eenvoudige kast naar een bekende muziekproducer genoemd is. Billy Butt had zijn eigen platenfirma ‘Little big apple records’. Hij schreef voornamelijk kerstliedjes zoals ‘Julen är här’ (Kerstmis is hier) en ‘Var julskinka har rymt’ (De Kerstham is ontsnapt!).

Meer
Lees meer...