De VS spreekt opnieuw van dialoog met Noord-Korea, maar Kim Jong-un beveelt zijn fabrieken om betere raketkoppen te bouwen

De VS spreekt opnieuw van dialoog met Noord-Korea, maar Kim Jong-un beveelt zijn fabrieken om betere
raketkoppen te bouwen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zegt dat er misschien toch een diplomatieke oplossing komt voor de spanningen met Noord-Korea. Ook wil de VS nu een aantal Singaporese en Chinese bedrijven boetes opleggen omdat die zich niet aan de sancties tegen Noord-Korea zouden gehouden hebben. In totaal eisen de Amerikanen zo’n 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro).

In een statement wijst Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson erop dat er sinds de nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea “geen raketlanceringen of andere provocaties gezien zijn” van het land. Dat meldt persbureau ANP.

De VS riep eerder al op om in dialoog te gaan met Pyongyang en Tillerson hoopt dat het binnenkort zal willen praten: “We hopen dat ze klaar zijn met hun provocatieve acties en dat we wellicht in de nabije toekomst een manier vinden om een vorm van dialoog aan te gaan.”

Ook heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un fabrieken de opdracht gegeven om betere raketkoppen en motoren te bouwen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Momenteel houden 7.500 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse soldaten wel computer gesimuleerde oefeningen in Zuid-Korea. Daarmee bereiden de militairen zich onder ander voor op een eventuele kernoorlog met Noord-Korea. De VS en Zuid-Korea geven aan dat de oefeningen defensief zijn, maar Noord-Korea ziet ze als een voorbereiding voor een invasie.

Sancties tegen Singaporese en Chinese bedrijven

Velmur Management, Dandong Chengtai Trading en Transatlantic Partners zouden voor Noord-Koreaanse bedrijven geld witgewassen hebben. Dat meldt persbureau Belga. Het gerecht in Washington kwam er achter dat daarbij Amerikaanse bankrekeningen gebruikt werden.

Sinds de sancties tegen Noord-Korea opgevoerd werden, hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten de zwarte lijst aanzienlijk uitgebreid, waarop bedrijven en mensen staan die verdacht worden van banden met het regime in Pyongyang.

De gemoederen bedaren

De Amerikaanse president Donald Trump deed de jongste dagen geen uitspraken over Noord-Korea. De spanningen tussen Noord-Korea en de VS zijn de jongste tijd hoog opgelopen. Zo spraken de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsmaar meer dreigende taal tegen elkaar. Op het hoogtepunt van die wederzijdse bedreigingen waarschuwde Kim Jong-un dat hij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Zuidzee zou bombarderen. Hij stelde zijn beslissing onlangs uit omdat hij naar eigen zeggen wilde afwachten wat de VS zou doen.

Gesponsorde artikelen