Left Right
scrollTop top

De waargebeurde Netflix-serie ‘When They See Us’ gaat door merg en been


Youtube

Het gerechtshof van Amerika faalt en maakt daarmee het leven van vijf onschuldige mannen, gekend als The Central Park Five, stuk. Daarover gaat de Netflix-serie When They See Us die in beeld brengt hoe de schuld van een verkrachte vrouw voor dertien jaar lang in de verkeerde schoenen geschoven werd. Oprah Winfrey deed een interview met de beschuldigde mannen en laat hiermee niemand onberoerd.

Ava DuVernay, de regisseur van de Netflix-serie, brengt het verhaal van Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana, Korey Wise en Antron McCrayin in vier afleveringen in beeld. Bekennen wat je niet gedaan hebt, lijkt onwaarschijnlijk maar het overkwam deze vijf mannen. Voor maar liefst dertien jaar lang werd er niet naar hen geluisterd en werden zij aan de schandpaal genageld als monsters.

Nieuw op Netflix deze week: de miniserie When They See Us, het tweede seizoen Good Girls en David Letterman ontvangt Kanye West.

The Central Park Five

Vijf onschuldige mannen worden verdacht voor de verkrachting van een vrouw en belandden hierdoor in de gevangenis. Hoewel ze onschuldig zijn, wordt er geen gehoor gegeven aan wat zij te vertellen hebben en worden ze verplicht om een valse verklaring af te leggen. Verder hebben ze geen advocaat en is rechtvaardigheid hier helemaal niet aan de orde. Het is pas dertien jaar later dat het gerecht een seriemoordenaar oppakt die de verkrachting bekent en zo de onschuld van de mannen aan het licht brengt.

Interview Oprah Winfrey

Om het onrecht dat de vijf mannen werd aangedaan naar het publiek te brengen, deed Oprah Winfrey een interview met hen. Er werd eindelijk gehoor gegeven aan hun verhaal, wat dertien jaar lang niet het geval was. Tijdens het interview was te zien hoe erg de mannen getraumatiseerd zijn en dat raakte het publiek enorm. Ava DuVernay vond dat niemand beter dan Oprah Winfrey dat interview kon afnemen. De vijf mannen moesten gehoord worden want dat verdienen ze.

Trump daagt Oprah uit: “Ik hoop dat zo probeert president te worden, zodat ze kan verliezen, net als alle anderen”

Opgestapt

Door de Netflix-serie When They See Us zien we hoe Amerika heeft gefaald in zijn rechtvaardigheid. Linda Fairstein, de aanklager van de vijf onschuldige mannen, haar imago werd door de serie volledig neergehaald. Bij enkele organisaties is ze niet meer welkom of willen ze gewoonweg geen enkel contact meer met haar. Dat is een logische reactie nadat zij jarenlang zonder enig fysiek bewijs de vijf mannen bleef beschuldigen. Ondertussen hebben de beschuldigden een schadevergoeding van 35,4 miljoen euro gekregen, maar dat maakt mentaal niet veel goed. Ze willen het geld gebruiken om voor hun families te zorgen, al brengt dat de verloren tijd niet terug. “We hebben onzichtbare littekens die nooit meer zullen verdwijnen, maar we zijn wel blij dat de hele wereld nu ons verhaal kent. Dat ze kunnen zien wie wij zijn en wat we hebben meegemaakt. In dat opzicht heeft deze serie al onze verwachtingen overtroffen. Wij zijn winnaars.”, zegt The Central Park Five zelf.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…