De waarheid volgens Kristof Calvo (Groen) en Bert Wollants (N-VA): niet meteen verzoenbaar

De waarheid volgens Kristof Calvo (Groen) en Bert Wollants (N-VA): niet meteen verzoenbaar
vrt

“N-VA probeert de oppositie te minimaliseren, ons de mond te snoeren op belangrijke thema’s”, zegt Kristof Calvo. “Een totaal valse framing, en Calvo weet dat zeer goed”, reageert Bert Wollants (N-VA). Het N-VA-kamerlid werd door Calvo beschuldigd van de oppositie aan banden te willen leggen. Zelf spreekt hij Calvo en het bericht van Belga daarover tegen.

“Electrabel heeft er blijkbaar een bondgenoot bij, in het toedekken van informatie en niet antwoorden op vragen.” Kristof Calvo blijft zijn hevige zelf, ook al gebeurde het incident dinsdag. 

“Wij hadden zo’n 120 vragen aan Electrabel, in de subcommissie in het parlement. Die waren nog steeds niet beantwoord, Ecolo-collega Jean-Marc Nollet hernam ze dinsdag opnieuw. Vooral de scheurtjes moesten aan bod komen, iets waarvan iedereen toch wil weten hoe het zit.”

“En dus bleef Nollet doorgaan, ook al vond commissievoorzitter Bert Wollants (N-VA) dat hij te lang aan het woord bleef. Dat was blijkbaar te lang naar de goesting van Wollants. Die wilde daarop beroep doen op het reglement om Nollet de mond te snoeren. Maar dat gaat niet. Daarop is Wollants het doodleuk afgestapt.” 

“Opstappen omdat er te veel vragen zijn, dat is zeer ongebruikelijk”

“We hebben ons ongenoegen over de gang van zaken geuit bij de voorzitter van de Kamer, woensdag op de conferentie van voorzitters. Siegfried Bracke (N-VA) ging de diensten laten nakijken of het reglementair was of niet.”

“Het feit dat N-VA kritiek op Electrabel probeert de minimaliseren is veelzeggend. Een voorzitter van een commissie die opstapt omdat er te veel vragen zijn van commissieleden, dat is echt wel zeer ongebruikelijk. Zeker in zo’n dossier”, zegt Calvo. 

“Wollants is dan doorgegaan, de Parti Populair heeft dan de commissie moeten overnemen”, zegt Calvo. Een bericht van Belga, dat ook op Knack.be verscheen, lijkt Calvo z’n kritiek te bevestigen. “Ik heb die Belga niet geschreven hé, het was zo.”

“In plaats van aan één zeel te trekken met parlementsleden, ondermijnt Wollants de oppositie. De N-VA heeft het alsmaar moeilijker met mensen die een eigen mening hebben. Bon, ze zullen er toch mee moeten leren leven, want wij gaan ons niet laten intimideren.”

“Je weet dat het zo niet gelopen is”

Straffe taal dus van Calvo. Via Twitter escaleerde de boel helemaal. Want nadat Calvo Wollants in z’n column in De Morgen had aangevallen, reageerde die. 

“Donderdag in de koffiekamer van het parlement hoor ik dat Calvo een column gaat schrijven over dat gedoe. “Ik ga je vermelden”, zei hij. “Maar je weet dat het zo niet gelopen is, dat het niet waar is”, reageer ik. Hij wilde plots niets meer zeggen. Kijk, het is zijn zaak. Als hij zo aan politiek wil doen … Ik ga hem niet tegenhouden”, zegt Wollants.

Maar hoe is het dan wel gelopen volgens Wollants? “Wel, ik moest die vergadering leiden omdat Peter Vanvelthoven (sp.a) een andere commissie voorzat. Maar ik had sowieso een andere vergadering in Antwerpen, om half zeven. Ik moest dus gewoon vertrekken, maar dat vertrek had niets te maken met mijn discussie met Nollet van Ecolo”, zegt Wollants.

“2 dagen hoorzittingen over Doel 1 en 2: is dat een doofpotoperatie?”

“Ook als Nollet niets had gezegd, was ik vertrokken rond half zes. Het is zo dat hij heel lang aan het woord was geweest, en dat ik hem vroeg af te ronden. “Ik zal stoppen wanneer ik daar zin in heb, u kan me reglementair niet tegenhouden”, beet hij me toe. Ik heb hem gezegd dat hij zo spreektijd van de anderen ontnam. Maar ik was nooit van plan om hem aan banden te leggen of uit protest op te stappen. Ik moest gewoon weg. Ik heb de diensten van de Kamer een uur later gevraagd wie mij best zou vervangen op het moment dat ik vertrok”, zegt Wollants. “Het bleek dat het oudste aanwezige Kamerlid dan moet overnemen.

Daarop vroeg Wollants aan Frank Wilrycx (Open Vld) om de hamer over te nemen, maar die weigerde. “Uiteindelijk heeft Aldo Carcaci van de Parti Populair dat gedaan. Maar nogmaals, ik moest gewoon weg, dat was geen protest tegen Ecolo. Er is geen link tussen het een en het ander. Maar Melchior Wathelet (cdH) is blijkbaar bij Belga spel gaan maken. En zo is er een fout bericht verschenen.” 

Een fout bericht van nochtans zeer ervaren parlementaire journalisten, zo beschuldigt Wollants. Maar hij vindt het allemaal “bijzonder vergezocht”. “Calvo probeert ons altijd in een hoekje te zetten, alsof wij niet democratisch zijn. Ik voel dat heel anders aan. Wij willen net het debat alle ruimte geven. Op het thema energie gaan we volgende week twee volle dagen spreken over Doel 1 en 2, met zestien sprekers. Dat kan je toch moeilijk beschouwen alsof wij Electrabel helpen een doofpotoperatie te organiseren? “Waarom moet er per se altijd die framing zijn?”

Gesponsorde artikelen