De wereld is blijkbaar nog altijd niet klaar voor euthanasie: Marieke Vervoort choqueert de internationale pers

De wereld is blijkbaar nog altijd niet klaar voor euthanasie: Marieke Vervoort choqueert de internationale pers

Marieke Vervoort is wereldnieuws. Niet alleen omdat ze een zilveren medaille gewonnen heeft, maar omdat ze haar euthanasiewens niet onder stoelen of banken steekt. Da’s nu ook de internationale pers opgevallen, die massaal aanwezig was op een persconferentie die het IOC belegde. In veel landen is euthanasie niet bespreekbaar, een paralympische atlete die de papieren al liggen heeft, is dus totaal onbegrijpelijk. Vervoort stelde haar publiek snel gerust: “Ik ben nog niet klaar om te sterven.”

Een zilveren medaille voor België op de Paralympische Spelen, da’s de laatste sportieve verwezenlijking, tot nu toe, van Marieke Vervoort. De atlete maakt er geen geheim van dat haar euthanasiepapieren geregeld zijn en dat er dus een moment komt dat het voor Vervoort genoeg is geweest. Omdat ze er zo vocaal over was geweest, vond het IOC het nodig om een persconferentie te beleggen.

De internationale pers was daar massaal op aanwezig. Met artikels in kranten van Australië tot Engeland bereikt Vervoort een veel breder publiek dan gelijk welke andere atlete. Dat een zilveren medaille-winnares er een punt achter wil zetten, da’s ondenkbaar. In veel landen staat euthanasie zelfs nog niet op de politieke agenda, uit de eerste hand horen hoe zo’n procedure in z’n werk gaat is dus een mooie kans.

Australische wet aanpassen

De buitenlandse pers prijst Vervoort vooral omdat ze euthanasie bekender wil maken. Zo schrijft de Australian krant Herald Sun: “Het is ongelofelijk dat er mensen zijn die om religieuze redenen Marieke Vervoort de macht over haar eigen lot zouden weigeren. En toch, als ze een Australische zou zijn, zou elke dokter die haar helpt, vervolgd kunnen worden.” Ze pleiten dan ook om de Australische wet aan te passen.

Vervoort lijdt aan een degeneratieve spierziekte, ziet nog maar voor 20% en heeft veel pijn. Toch is ze duidelijk. “”Ik ben nog niet klaar om te sterven”, maar dat de papieren klaarliggen “geeft mij een gevoel van rust.” Dat ze na haar zilveren medaille ook nog haar boodschap wat kracht kan bijzetten, is ongetwijfeld een mooie bonus

Gesponsorde artikelen