De wereld op z’n kop: een sneeuwtapijt van 40 centimeter dik … in de Sahara!

De wereld op z’n kop: een sneeuwtapijt van 40 centimeter dik … in de Sahara!

Het leek de voorbije dagen overal te sneeuwen, behalve hier. Zelfs een deel van de Sahara kreeg gisteren een sneeuwstorm over zich heen. Het zeldzame resultaat is een woestijn die in een magisch sneeuwlandschap verandert. En toch is dit nu al het derde jaar op rij dat het gebeurt.

Gaan we binnenkort skiën in de Sahara? Zo’n rotvaart zal het niet meteen lopen, maar het is een vrij bijzondere gebeurtenis wanneer in de woestijn sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. En zeker als die sneeuw even blijft liggen op de oranje zandduinen van de Sahara. Het gebeurde gisteren in een stukje woestijn in Algerije. Het stadje Ain Sefra veranderde in een winters tafereel, iets wat de voorbije 37 jaar maar drie keer eerder is gebeurd.

Europese koude lucht

De koude lucht is afkomstig van Europa, waar op meerdere plaatsen een koudegolf met sneeuw het weer beheerst. Zo werden in de Alpen meters verse sneeuw verwacht. Hoge druk heeft die lucht over een stukje van Afrika geduwd, en zo komt het dat het zelfs in de woestijn even gesneeuwd heeft.

Ain Sefra staat bekend als de toegangspoort tot de woestijn, en in juli is de temperatuur er gemiddeld 37,6 graden Celsius. Uiteraard liep alles er gisteren in het honderd wanneer de straten met sneeuw bedekt werden. Van winterbanden hebben ze er immers nog nooit gehoord.

Korte winterpret

Lang heeft de sneeuwpret niet geduurd, want de temperatuur steeg in de namiddag alweer boven vijf graden Celsius. Voor veel inwoners kan dit de enige keer zijn dat ze thuis met sneeuwpret te maken krijgen. Alhoewel, het is toevallig al het derde jaar op rij dat sneeuw dit deel van de woestijn bereikt. Daarvoor was het wel geleden van 1976.

Ooit geen woestijn meer?

Het fenomeen is interessant voor wetenschappers, die niet uitsluiten dat de woestijn ooit weer in een vochtig en vruchtbaar gebied kan veranderen. Meer dan 5.000 jaar geleden zouden meren, vegetatie, dieren en mensen het landschap gekleurd hebben. Maar plots veranderden de omstandigheden en werd de Sahara een kurkdroge en dorre woestijn waar leven bijna onmogelijk is. Toch zou het best kunnen dat er ooit weer een switch in de andere richting ontstaat.

Extreme kou en hitte

2018 is in elk geval nu al een opwindend jaar voor meteorologen. In de Verenigde Staten heerst een ongeziene koudegolf, terwijl delen van Australië kreunen onder een hittegolf met temperaturen van 47 graden Celsius.

Bij ons zijn de weergoden daarentegen erg rustig. Het KMI verwacht geen zware winterprik in de komende twee weken. Het kwik schommelt overdag tussen 2 en 5 graden Celsius, en veel regen wordt niet verwacht.

Gesponsorde artikelen