De Werkbond: “vakbond voor werkenden” die echte vakbonden van antwoord wil dienen

“De Werkbond, werken mag!” is de slogan van een platform dat niet-stakers een stem wil geven. “De werkbond strijdt samen met u voor het recht om te werken, ook op een stakingsdag”, staat op de website, waar je lid kan worden. Initiatiefnemers zijn 10 jongeren, de meesten lid van Jong Vld. 

Je had al de hashtag #ikwerkvandaag, die moest dienen als tegengas tijdens de stakingsdagen. Onder meer VBO-voorzitter Pieter Timmermans en ook mensen van Unizo deden mee, met foto’s op Twitter. 

“Vakbond voor werkenden”

Maar nu gaat een groepje actievoerders, voornamelijk uit de schoot van Jong Vld, een stap verder: een heuse “vakbond voor werkenden”: de Werkbond. Die ijvert voor het “recht op werken”. “Na de zoveelste staking met opnieuw heel wat incidenten komen wij op voor de rechten van de mensen die wel willen werken” zegt Bert Schelfhout, initiatiefnemer en zelf voorzitter van Jong Vld.

Het ziet er allemaal heel serieus uit, met een echt logo en slogans die doen denken aan echte vakbonden. Op Facebook waren na één dag al 1.800 mensen fan van het idee. De teller met leden staat op 740 en tikt aan. Het is duidelijk dat de initiatiefnemers willen surfen op de frustratie die ontstaat na 3 stakingsmaandagen op rij. Zeker ongelukkige uitspraken van vakbondsleiders (“Sommigen denken dat ze kost wat kost mogen gaan werken”) zetten kwaad bloed bij. 

“Verbod op ontoegankelijk maken van bedrijven en ziekenhuizen”

De site Werkbond.be is behoorlijk pamfletair: “Als staken een grondrecht is, is werken dat ook. Politici en opiniemakers struikelen over elkaars woorden om het recht op staken aan te prijzen. De werkbond strijdt samen met u voor het recht om te werken, ook op een stakingsdag.”

Wat wil de bond dan concreet? Strafste eis is verbod op het ontoegankelijk maken van bedrijven en ziekenhuizen. Bij deze stakingsgolf blokkeerden militanten behoorlijk wat bedrijventerreinen en kruispunten, tot ergernis van velen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) opent een onderzoek naar de proportionaliteit van die acties. Maar de Werkbond wil dus een regelrecht verbod op dat soort blokkades. 

Verder willen ze ook een minimale dienstverlening voor trein en bus, een ander oud zeer. Hoewel initieel aangekondigd was dat de wekelijkse stakingen niet telkens het spoor zouden treffen, is het de facto het tegendeel geworden.  

Fel tegen het ACOD: “We moeten als werkwilligen een krachtig signaal geven”

“Iedereen is welkom om zich symbolisch aan te sluiten op www.werkbond.be“, laat Schelfhout weten. Dat de initiatiefnemers duidelijk geen fans zijn van de (socialistische) vakbond, mag duidelijk zijn: “ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend van onbeperkte duur. Als zij werkwilligen blijven verhinderen om te werken, moeten die werkwilligen een krachtig signaal geven aan de samenleving. Het zijn de werkenden die bijdragen tot onze sociale welvaartsstaat.” 

Schelfhout is samen met negen anderen ‘stichter’ van de organisatie, “een maatschappelijke vereniging gaat die los staat van de politieke en de werkgeversorganisaties”. Onder de tien stichters toch behoorlijk veel Open Vld’ers. Maar Schelfhout hoopt er echt iets breder van te maken: “Onder de leden volgt in de tweede week van januari een bestuursverkiezing. Dan zullen 10 bestuursleden worden verkozen, die op hun beurt een voorzitter aanstellen.” De website werd betaald door medeoprichter Philip Meuris.

Meer
Lees meer...