De wetenschap komt weer met iets leuk af: alcohol maakt je creatiever

De wetenschap komt weer met iets leuk af: alcohol maakt je creatiever

Dat velen onder ons alcohol leuk en lekker vinden, is geen geheim. Maar vanaf nu heb je nog een excuus erbij om glaasje wijn te drinken. Volgens een Oostenrijkse studie maakt alcohol drinken je creatiever. Ze maken wel duidelijk dat je je niet helemaal van de kaart moet drinken, want dat heeft uiteraard ook gevolgen …

De uitspraak van schrijver Stephen King kreeg net een wetenschappelijk duwtje in de rug: “Drink jij?, “Natuurlijk, ik zei je net dat ik een schrijver ben.” Wetenschappers in Oostenrijk zijn tot de conclusie gekomen dat een glaasje wijn of een pint ervoor kan zorgen dat je creativiteit wordt gestimuleerd. Volgens Dr. Mathias Benedek is alcohol gelinkt met creativiteit. “Historische onderzoeken zeggen vaak dat bijna de helft van de grootste schrijvers een link hadden met alcohol. Wij hebben aangetoond dat een klein alcoholisch drankje bepaalde aspecten van creativiteit kan stimuleren.”

Eentje maar

We horen het je al zeggen: “Laat die flessen maar komen!”. Misschien toch even wachten met bestellen want volgens Benedek zou gematigd drinken gefocust werk een beetje moeilijker maken. Eén glaasje wijn is al voldoende, twee of drie kunnen misschien al teveel zijn. Volgens de wetenschapper zou een alcoholisch drankje vooral creatieve schrijvers of iemand die moet brainstormen helpen.

Het onderzoek

Bij het onderzoek kregen enkele deelnemers een fles normaal bier en anderen een non-alcoholisch bier. De twee soorten bieren waren niet te onderscheiden. Nadien moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Eén van de oefeningen was een woordassociatie. Ze kregen bijvoorbeeld de woorden ‘Zwitserse’, ‘Blauwe’ en ‘Taart’. Het juiste koppelingswoord was in dit geval ‘Kaas’. Degenen die alcoholisch bier dronken, konden makkelijker de juiste woorden raden.

Daarnaast moesten ze ook creatieve denkopdrachten uitvoeren. Ze kregen een onderwerp en moesten de meest creatieve antwoorden geven. Ook hier gaven de alcoholdrinkers betere antwoorden.

Goede afleiding

Jammer genoeg was alcohol niet altijd even effectief. De alcoholdrinkers hadden minder cognitieve controle en konden minder flexibel handelen. Met andere woorden, ze waren tipsy of zelfs dronken. De deelnemers die alcohol dronken, waren afgeleid. Maar eigenlijk betekent dat niet noodzakelijk iets slecht: “Alcohol maakt het moeilijker om alle parameters van je taak in gedachten te houden, maar dat kan net helpen om het aan te pakken vanuit een ander perspectief. Alcohol kan je afleiden van de centrale taak en alternatieve oplossingen vinden,” legde Benedek uit.

iStock

Gesponsorde artikelen