“De Wever? Altijd stoere verklaringen, maar geen resultaat”: Meyrem Almaci (Groen) wil een “ander project” voor Antwerpen

“De Wever? Altijd stoere verklaringen, maar geen resultaat”: Meyrem Almaci (Groen) wil een “ander project” voor Antwerpen

Het moet een ‘Groene zondag’ worden op 14 oktober, daar is Meyrem Almaci van overtuigd. Ze heeft alvast veel meer groene lijsten overal in Vlaanderen, maar ze is ervan overtuigd dat de winst nu ook zal volgen. Tegelijk kijkt ze met zorgen naar de sp.a, die te veel bezig zijn met zichzelf, vindt ze. En Filip Watteeuw (Groen) toch burgemeester van Gent? “Afspraak is afspraak en nu gaan wij gewoon naar die verkiezingen in het kartel zoals het is.”

We ontmoeten Meyrem Almaci aan het Centraal Station in Antwerpen. Een interview met de Groen-voorzitter is zoals een sneltrein: er zit vaart in. “Ik heb weer te snel gesproken zeker?”, zal ze na het gesprek vragen. “Mobiliteit, verkeersveiligheid, gezonde lucht, betaalbare woningen, dat zijn onze speerpunten. Dat is voor ons de inzet van de lokale verkiezingen.”

“Hier in Antwerpen zie je heel duidelijk het verschil in project. Wij enerzijds met ons groene voorstel, als leidende progressieve kracht en anderzijds het project van het stadsbestuur, dat voor een hele andere ontwikkeling van Antwerpen heeft gekozen. Dat is ook het mooie aan democratie, dat je die twee zaken heel mooi tegenover elkaar kunt stellen.

newsmonkey

“Het gaat niet om postjes en carrières van individuele mensen”

Groen is hier echt wel de challenger. Als er één alternatief is voor Bart De Wever als burgemeester, is het Wouter Van Besien?

“Het gaat eerder over challengen op vlak van ideeën en daar als team ook echt de challenger in zijn. Het is heel duidelijk op dit moment dat er in heel wat steden en gemeenten de komende jaren keuzes worden gemaakt. Hoe geven we onze stad of gemeente vorm voor de toekomst, om klaar te zijn voor de toekomst?”

“We hebben verschillende hittegolven gehad deze zomer. Antwerpen heeft daarbij een gigantische hittebubbel gehad: we hebben heel veel last van de betonnering. Dan kan je debatten voeren over de betonstop, maar dan kan je ook zien wat je zelf in Antwerpen doet. De vergroening, meer open ruimte, ontharding, … dat soort zaken. En dan zie je dat het verhaal van Groen eigenlijk heel anders is dan het verhaal van de N-VA. Daar zijn wij de uitdager.”

Is er dan iets dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) goed heeft gedaan hier in Antwerpen, in die zes jaar?

“Uiteraard wel. We hadden de lokale emissiezone misschien anders uitgewerkt, maar het idee is gewoon belangrijk. Je moet iets doen aan die luchtverontreiniging. Je moet nadenken hoe je die stad vormgeeft.”

“Op vlak van economie zijn er heel veel starters, maar wij zouden die nog meer ondersteunen. Rond fiscaliteit maken we een aantal andere keuzes. Dus dat zijn toch zaken waarvan we zeggen: ‘Oké, we gaan mee in het algemene idee, maar we zouden het toch iets anders aanpakken’. Dus mij ga je niet horen zeggen dat het stadsbestuur alles mis heeft gedaan, maar we zien toch wel zeer grote uitdagingen. Op vlak van mobiliteit: wie krijgt welke ruimte in de stad? Op vlak van betaalbaar wonen, wat in Antwerpen een drama is. Ongelijkheid ook.”

In die mate dat jullie ook nooit in coalitie kunnen gaan na de verkiezingen?

“In die mate dat onze visie op mobiliteit, op betaalbaar wonen, op ongelijkheid, op verkeersveiligheid echt diametraal tegenover elkaar staan. Een stad die z’n fietsers de vinger wijst als er ongevallen gebeuren. Ja, dat is echt niet onze visie of hoe je moet omgaan met verkeer.”

Als ik me niet vergis hebben we dan ook eens een filmpje gezien met Wouter Van Besien die een verkeersovertreding beging.

“Wat niet waar was, da’s nog het ergste: het was geen verkeersovertreding. Dat is stemmingmakerij, waar het om gaat. Dat is niet onze manier van aan politiek doen.”

Maar het is wel al een beetje een nasty campagne geweest natuurlijk.

“Ja, en ik hoop dat wij ons er ver van kunnen houden. Wij gaan ons daar als partij niet aan bezondigen. Maar het is ook erg als je op die manier campagne moet voeren, want dan gaat het eigenlijk over het besmeuren van de ander in plaats van over inhoud. Terwijl er twee duidelijk inhoudelijk verschillende projecten nu de agenda bepalen in Antwerpen. Dus laten we het ons daar op houden.”

Maar als je natuurlijk hier die sjerp van De Wever zou afsnoepen, dan zou dat het begin van het einde kunnen zijn van de N-VA. Want dat is de eerste keer dat ze echt iets zouden verliezen?

“Wel, ik denk dat het vooral gaat over wat het betekent voor mensen, welk beleid ze dan krijgen. Het gaat niet om postjes en carrières van individuele mensen.”

Goed, maar de symboliek ‘Groen verslaat N-VA’ zou toch wel zeer groot zijn?

“Voor mij, als je gaat kijken naar de afgelopen maanden en weken en hoe het beest van fake news in z’n eigen staart begint te bijten …. Altijd stoere verklaringen, maar dan geen resultaten in de praktijk …”

Je hebt het over Theo Francken?

“Dan heb ik het bijvoorbeeld over alles rond veiligheid, de war on drugs bijvoorbeeld. Ik woon in Deurne, letterlijk een paar straten verder ontploffen er granaten. Dat is geen vooruitgang, dus dat staat haaks op grote borstklopperij.”

Dus De Wever is die war on drugs aan het verliezen?

“Je kan heel grote verklaringen doen en hele grote verwachtingen scheppen, maar eigenlijk weten we dat het op die manier niet werkt. Dat je kleine stappen vooruit moet zetten in de goede richting. Nu komt hij natuurlijk zichzelf tegen. Terwijl met samenwerking en met een constructief project je veel verder geraakt in een stad met de uitdaging maar ook met de kansen die zo hoog zijn. En die kansen zijn veel te weinig benadrukt.”

Antwerpen is ook interessant, omdat jullie een nieuw boegbeeld bijgekregen hebben bij CD&V. Een rasechte nieuwe Antwerpenaar …

“Nieuw is in het kader van Vlaanderen lichtelijk relatief, denk ik.”

Gaat dat een factor zijn?

“Wel, ik denk dat Antwerpenaren van nature een beetje kritisch kijken naar wie erbij komt. Maar het gaat natuurlijk opnieuw over: ‘Waar kiezen de andere partijen voor?’ Kiezen ze voor een project zoals Groen het vooropstelt, of kiezen ze voor het project zoals de N-VA het vooropstelt? En dat is eigenlijk de uitdaging over gans Vlaanderen. We zitten nu in Antwerpen. We hebben het veel over Antwerpen, maar er zijn nog 299 andere gemeenten waar het ook onze ambitie is om de leidende kracht te zijn en waar het ook resultaten afwerpt.”

newsmonkey

Groen zit in peilingen in de lift. Is het nu het moment om te gaan verzilveren?

“Ik geloof er rotsvast in dat 14 oktober een ‘Groene zondag’ kan zijn.”

Kan of zal?

“Wat mij betreft, mijn ambitie voor de partij was ten eerste om op zoveel mogelijk plaatsen opkomen. Dat is nu al realiteit, we komen …”

Zien we hier trouwens de fameuze bouwpromotoren aan het werk in Antwerpen?

“Dat gaat over het debat: wie krijgt vrij spel? De projectontwikkelaars, of kiezen we voor projecten die gewone burgers ten goede komen? Dat gaat ook over betonnering, want het Operaplein hierachter is één betonnen vlakte met eronder een parking die auto’s tot in het hart van de stad gaat aanzuigen. Wij zouden dat anders doen.”

Ik heb je onderbroken, het ging over heel Vlaanderen, sorry.

“Onze ambitie, voor mij, voor Groen was op meer plaatsen dan ooit tevoren opkomen. Waarom? Omdat mensen op zoveel mogelijk plaatsen op Groen kunnen stemmen. Dat is al verwezenlijkt.”

“De tweede horde is op 14 oktober en daar hebben we een hele duidelijke ambitie om in 20 procent meer besturen te geraken, zodanig dat we mee het verschil kunnen maken in het beleid. Want waar we in het beleid zitten, zie je de resultaten. Mechelen en Gent zijn twee heel gekende voorbeelden. Maar je hebt ook heel veel anderen. Turnhout, Bonheiden en Edegem, enzovoort.”

“En het is dat dat we willen verderzetten en daarvoor denk ik dat we de kracht hebben, meer dan 4.000 kandidaten, om effectief op die veertiende oktober een klik te maken. Maar vooral: waarom kan het een ‘Groene zondag’ worden? Omdat er gigantisch veel beweegt in de samenleving. Omdat we heel veel mensen hebben die schoolstraten afzetten, die bezig zijn met zwerfafval op te ruimen, opruimacties te doen, ijveren voor ‘mei plasticvrij’, voor de statiegeld-alliantie en ga zo maar door. Terwijl de regering stilstaat en onderling ruziemaakt, is de echte kracht van verandering daar.”

“Degene die denkt dat het nu al binnen is, vergist zich”

Je zit natuurlijk in een rare situatie. Nu gemeenteraadsverkiezingen, en dan heel snel daarna volgend jaar nieuwe verkiezingen. Hoe schat je dat in: één langgerekte campagne?

“Ik denk dat het noch voor Vlaanderen en Brussel, noch voor de partijen een goeie zaak zou zijn mocht het één langgerekte verkiezing zijn.”

Maar hoe vermijd je zoiets?

“Door beleid te blijven voeren. De federale en Vlaamse regering moeten echt verder regeren, niemand heeft er een boodschap aan als die ministers en de premier en minister-president alleen maar in campagne zijn. Dat is ook niet goed voor ons land, de dingen moeten verder kunnen blijven gaan. De parlementen moeten verder kunnen blijven werken. Maar vooral: je merkt nu dat heel veel mensen het wel willen hebben over inhoud, maar niet zozeer de campagneslag met Twitteroorlogen en aanvallen op elkaar.”

Mag ik dan de cynische mens zijn die zegt dat dat heel moeilijk zal zijn om te vermijden?

“Wel, ik kan alleen maar zeggen dat voor ons als partij onze leiding wel zeer duidelijk is en dat wij daar niet aan willen meedoen. En we weten wel dat dat een stukje realiteit is rond ons, maar je kan ook kiezen om daar niet aan mee te doen, niet pessimistisch te zijn en veel progressieven hoop te geven. Dat is echt de opdracht die we voor onszelf hebben opgenomen. En je merkt, als ik dat mag zeggen: ook met resultaat. Onze groepen, onze leden voelen zich goed in hun vel, dus ik als voorzitter voel mij ook goed in m’n vel.”

newsmonkey

Jullie hebben natuurlijk het zelfvertrouwen van die peilingen waarin je eigenlijk regelmatig zelfs boven de sp.a gaat. Wil je dat bevestigd zien in de uitslag?

“Je moet als voorzitter ambitie hebben om je partij zo ver mogelijk te brengen. Peilingen zijn een momentopname, maar we voelen wel aan de kracht van onze ledenaantallen en het aantal groepen dat nu opkomt, dat onze wortels van de partij lokaal en nationaal versterken. Natuurlijk wil je dat op het moment van de verkiezingen ook omzetten in realiteit en dat is onze opdracht, denk ik. Maar we gaan er wel elke dag voor moeten vechten. Degene die denkt dat het nu al binnen is, vergist zich wel deerlijk. Dat gaat elke dag vechten zijn, daar ben ik me zeer van bewust.”

Je deed een oproep in de krant ten opzichte van je collega op links, sp.a. Je zei letterlijk aan John Crombezget your shit straight“. Wat bedoel je daarmee?

“Dat er uitdagingen genoeg zijn om als progressief aan te pakken. En dat wij eigenlijk best trots mogen zijn op ons palmares.”

Dat is niet wat je zegt, hé. Je zegt eigenlijk tegen John Crombez: “zorg dat je je huiswerk doet”?

“Wat ik daarmee bedoel, is dat als partijen over zichzelf bezig zijn, in plaats van de zaken waar de mensen mee bezig zijn dagdagelijks aan hun tekentafel in de kantines van bedrijven, in de bestuurszalen van de bedrijven, dat je dan met de foute dingen bezig bent. Maar dat is een boodschap niet alleen naar links, maar ook naar rechts.”

Maar het was wel heel expliciet naar hem, hé?

“Maar ja, natuurlijk, omdat ik langs links en langs rechts de grote uitdaging zie. Langs rechts is het N-VA dat alles bepaalt en de rest die volgt en langs links hebben we een partij waar ik van hoop dat het ermee beter gaat en die een kracht zou kunnen zijn.”

Want je zit natuurlijk met hen op een aantal plekken in een kartel, dus je hangt een stuk aan elkaar. Zelfs als jullie ontzettend goed scoren in Gent, maar zij doen het slecht, dan word je mee naar beneden gezogen.

“Maar zo zie ik het niet. Wij trekken elkaar naar boven en dat is ongelofelijk belangrijk. We hebben een heel duidelijk, helder project voor Gent. Wij hebben daar resultaten behaald waar men ons internationaal voor benijdt. Waar men vanuit Nederland naar komt kijken. Zo’n project, dat is wat er nu in de verkiezingen op het spel staat.”

Maar had Filip Watteeuw dan bijvoorbeeld niet gewoon de kandidaat-burgemeester moeten zijn? Toch een heel visible figuur.

“Die discussie hebben we gevoerd en wij zijn teamspelers. Afspraak is afspraak en nu gaan wij gewoon naar die verkiezingen in het kartel zoals het is. En laat ons nu vooral praten over welk project voor die Gentenaren op tafel ligt. Want daar bestaat voor die andere partijen veel onduidelijkheid over. Als je dan gaat kijken naar de resultaten van het circulatieplan: verkeersveiliger, gezondere lucht in een stad die bruist van activiteit, … Ja, wil je dat dan afbouwen of wil je dat verderzetten? Dat is de keuze waar ik de andere partijen niet duidelijk genoeg over hoor communiceren.”

Jullie hebben eigenlijk ook al aangegeven dat een coalitie maken op links met de PVDA een optie is. Is dat iets waarover intern bij jullie gedebatteerd is? Hoe democratisch is die partij ?

“Het gebeurt wel eens vaker dat journalisten dingen herformuleren, maar in deze is het eigenlijk heel eenvoudig. De enige partijen die we uitsluiten, zijn ondemocratische partijen. Dus er is een cordon rond het Vlaams Belang omwille van het feit dat zij de mensenrechten niet respecteren, enzovoort. Dat is heel duidelijk.”

“Langs de andere kant heb je een verschil in visie rond belangrijke beleidsthema’s. Dat is de reden waarom we in Antwerpen zeggen dat de N-VA voor ons geen gesprekspartner is, want we staan daar diametraal tegenover elkaar. En wat betreft de PVDA moet ik wel zeggen dat we niet alleen op vlak van economie en bijvoorbeeld de luchtkwaliteit een verschillende visie hebben. Dus inhoudelijk, zit daar toch nog een groot debat.”

“En natuurlijk, uitspraken zoals over Venezuela, waar hongersnood heerst, waar …”

Dat land is nochtans hun voorbeeld van hoe het moet.

“Ja, dat is voor mij als progressief en als democraat iets waar ik me absoluut niet kan voorstellen dat je op een of andere manier dat probeert goed te praten. Het is voor mij zeer duidelijk dat dat een positie is die ik op geen enkele manier kan verdedigen, punt. Maar er een verschil is tussen principe en discours. En wij in Antwerpen kijken naar een centrumlinkse coalitie, met ons als leidende kracht.”

Oké. Dus, over Venezuela zijn jullie het niet eens, maar dat is Antwerpen niet?

“Neen, ik zeg heel duidelijk dat ik daar als progressief en als democraat een groot probleem mee heb. Dat ik dat ook niet begrijp vanuit de PVDA dat je daar niet glashelder over bent.”

newsmonkey

Misschien ook nog even over jou persoonlijk. Je bent nu al een tijd voorzitter, blijf je het doen?

“Na de federale verkiezingen zijn het bij ons per definitie altijd voorzittersverkiezingen.”

En hoe zie je dat zelf? Doe je het graag?

“Ik doe het heel graag. Ik heb daarnet gezegd: mijn partij groeit en bloeit en onze lokale mensen hebben een fierheid, een trots. Niet alleen omwille van waar we voor staan, maar ook over wat we realiseren. En dat maakt dat de partij goed zit in z’n vel en ik ook goed zit in mijn vel.”

“Het is ook gewoon leuk om voorzitter te zijn van deze partij, omdat het niet alleen maar gaat over de spelletjes, over ‘wie wint welke Twitteroorlog?’ Wij vertellen wel degelijk een verhaal dat de mensen bezighoudt. Hoe organiseren we de mobiliteit in een stad? Je bent Antwerpen ook binnengekomen daarnet. Die hele Ring zit gewoon vast, elk moment van de dag.”

We waren inderdaad iets te laat.

“Maar het is ook zo. Iedereen weet, van waar je ook komt, dat je rond Antwerpen vastzit. Wij willen dat losmaken, die knoop en wij willen daar een antwoord op geven.”

Ik speel een beetje advocaat van de duivel, maar ik dacht dat Ringland en die actiegroepen elkaar nu toch gevonden hebben, samen met De Wever en de regering. Dus is dat dan al niet opgelost?

“Wat daar belangrijk is, is heel goed die kracht vast te houden die van onderop is gekomen, van verandering van burgers en hun visie op mobiliteit. Die kracht heeft de Vlaamse regering en ’t stadsbestuur gedwongen om een andere richting in te slaan. Zij stellen dat liever anders voor, maar dat is wel wat er is gebeurd.”

“Het heeft jaren bloed, zweet en tranen gekost en heel veel vrijwilligers, maar ze hebben die tanker bijgestuurd. Maar dat betekent niet dat we op het Operaplein niet nog altijd uitdagingen hebben. Het betekent niet dat we rond verkeersveiligheid in stad Antwerpen nog altijd uitdagingen hebben met een Schepen die zegt ‘ja, verkeersveiligheid, de linkse media en de fietsers zijn er zelf schuldig aan, aan die situatie’. Dat is voor mij niet begrijpelijk. Niet oké.”

Nog één slotvraag: wat is jouw hoop voor Antwerpen op 14 oktober?

“Mijn hoop voor Antwerpen is dat het het bestuur krijgt dat deze diverse stad verdient. Een ambitieus bestuur met sterke incentives voor lokale economie en voor haven, maar ook met een ander discours en een ander beleid rond samenleven, betaalbaar en mobiliteit. En daar is Groen de beste garantie voor en dat is onze inzet ook voor de rest van Vlaanderen.”

Gesponsorde artikelen