De Wever, Di Rupo en de Koning: wat staat er vandaag te gebeuren en wat wil dat zeggen?

Een coalitie op Vlaams niveau, één op federaal niveau en ook de Waalse regering moet gevormd worden. Zowel Elio Di Rupo als Bart De Wever hebben dus hun werk voor zich liggen. Maar op federaal vlak telt er nu nog even maar één stem: die van de Koning zelf.

Zodra de eerste peilingen op zondag binnenliepen, was het pijnlijk duidelijk: een federale regering vormen wordt geen koud kunstje. In Wallonië bleef de PS aan zet, in Vlaanderen wordt de zwartepiet opnieuw doorgeschoven naar Bart De Wever van N-VA. Maar die twee samen in een federale regering: dat zal niet snel gebeuren.

De koning

Koning Filip heeft, als neutraal staatshoofd, een bijzonder zware taak voor zich. Hij moet iemand aanduiden, die voldoende politiek mandaat heeft gekregen van de bevolking, om een federale regering te gaan vormen. Een formateur, dus. Zowel De Wever als Di Rupo, die gisteren bij hem langsgegaan zijn, zijn goede kandidaten.

Maar het contrast tussen de twee is erg groot: enerzijds omdat De Wever zichzelf natuurlijk graag in die federale regering ziet plaatsnemen. Maar dan moet het wel zonder die andere grote partij: de PS. Ook Di Rupo klonk gisteren niet alsof hij de kip met gouden eieren gevonden had: hij stuurt aan op een regering met een minderheid in Vlaanderen.

Vandaag ziet de koning onder andere nog de voorzitters van de Groene partijen, Ecolo en Groen. Dat is weinig verrassend: aan Waalse zijde scoorde Ecolo erg sterk en zij kunnen op het federale vlak het verschil gaan maken. Ook de andere traditionele partijen gaan nog langs bij de koning: CD&V, cDH, Open Vld, MR en sp.a.

Dé hamvraag blijft natuurlijk of ook Tom Van Grieken welkom zal zijn op het paleis. Vorig jaar mocht Peter Mertens, PvdA wél op audiëntie en dat schoot bij de Vlaams Belangers in het verkeerde keelgat. De uitleg was toen dat het cordon sanitaire een audiëntie weinig nuttig maakte. Of het paleis vasthoudt aan die redenering, komen we deze week te weten.

De Wever: eerst de socialisten en een mediastilte

Voor de Vlaamse regering begint informele informateur Bart De Wever aan een rondje gesprekken met alle voorzitters. De Wever gaf op voorhand aan dat hij geen coalitiegesprekken in de media zal voeren, er komt dus opnieuw een mediastop.

Al lijkt het erop dat enkele van die eerste gesprekken sowieso zullen uitmonden in een verklaring: zowel sp.a, Groen als PvdA komen op gesprek. Dat het water tussen N-VA en PvdA te diep is om verder te komen dan een goede babbel over de meningsverschillen, lijkt evident. Groen en sp.a uitsluiten: daarvoor is het nu veel te vroeg, al lijkt het er toch op dat De Wever de grote vissen voor het laatst houdt.

Di Rupo: Waalse kingmaker met federale plannen

Elio Di Rupo is terug: hoewel veel peilingen het einde van de PS hadden voorspeld, blijft de Parti Socialiste de grootste. Di Rupo krijgt dus het initiatief om een Waalse regering te vormen. Maar ook federaal heeft Di Rupo al eens nagedacht.

Want De Wever sprak gisteren al opnieuw over ‘confederalisme’: een woord dat tijdens de campagne nauwelijks vermeld werd. Di Rupo was direct scherp: dat is een splitsing van België en daar gaat hij niet over onderhandelen.

Tot zover enige kansen op een Bourgondische coalitie: N-VA en de rode en blauwe families. Di Rupo zelf zag een regering zonder N-VA dan weer perfect zitten: hij kijkt naar de groenen, blauwen en socialisten aan Vlaamse kant om een Vlaamse minderheid maar wel een federale regering te krijgen. Daar horen ongetwijfeld een paar dure portefeuilles mee.

Momenteel blijft het echter bij mentale spelletjes. Want wie precies de gesprekken moet aangaan, zal een belangrijke factor worden: De Wever of Di Rupo, dat wordt beslist door de Koning.

Meer
Lees meer...