De Wever duidt z’n exit: “Michel vertrekt in Melsbroek als premier van Zweedse coalitie, landt als baas van Marrakech-coalitie”

De Wever duidt z’n exit: “Michel vertrekt in Melsbroek als premier van Zweedse coalitie, landt als baas van Marrakech-coalitie”

Met een forse framing, met name van ‘de Marrakech-coalitie’ zette Bart De Wever (N-VA) z’n voormalige coalitiepartners weg als een bende koppigaards die hem geen consensus gunden. Want met een paar forse uithalen rekende hij af met MR, CD&V en Open Vld. Plus, een ultieme ‘oproep’ van de N-VA aan de premier z’n adres, “om niet naar Marrakech te gaan”. Tot zo lang nemen de N-VA-ministers geen ontslag. 

Het was een dramatische Bart De Wever (N-VA), die vanavond met de sloophamer te werk ging op z’n voormalige coalitiepartners en de premier van zijn ‘droomcoalitie’. Hij deed dat in een persconferentie die volgde net nadat zijn N-VA-ministers waren opgestapt uit de regering.

“Zoals u weet was er zopas een ministerraad waarop er voor het eerst gesproken werd over het Global Migration Pact. Wij hebben daar formeel laten weten dat we niet akkoord gaan”, zo stelde De Wever, zonder in detail de hele juridische discussie te willen behandelen. “Dit is een politieke discussie.”

“Men kiest voor de crisis boven het evidente compromis”

Daarbij toonde hij zich vooral teleurgesteld: “Het is spijtig dat men ons de ruimte niet geeft. Het contract is niet bindend, dus waarom gaan ze niet akkoord met onthouding? Wat is het probleem? Wij hebben de ruimte gegeven door onthouding te vragen, maar dat was te veel gevraagd. Men kiest voor crisis boven een evident compromis.”

Kristof Calvo schuift de schuld integraal in de schoenen van N-VA.

En De Wever herhaalde nog eens dat zijn N-VA, wat hem betreft, altijd consequent was geweest: “Wij hebben gezegd dat we geen regering steunen die het pact steunt.” En toen kwam de cruciale passage in zijn persconferentie: “Charles Michel zal morgen opstijgen als premier van de Zweedse coalitie, maar landen als premier van de Marrakech-coalitie. Wij zijn als partij niet tegen migranten of migratie, wel tegen migratiechaos. Dit pact aanvaarden is voor ons niet mogelijk.”

Daarmee maakte hij meteen duidelijk wat de N-VA wil doen: geen ontslag nemen uit de regering, ze nog steeds niet formeel laten vallen, maar wel het ultieme dreigement op tafel leggen. Vertrekken naar Marrakech is het einde. Uiteraard is dat wat premier Michel straks ook zal doen, dat kondigde hij al eerder aan.

Vlaams Belang wuift Michel I met plezier uit.

epa

“Marrakech-coalitie”

“Binnen het parlement is er duidelijk grote steun voor dit pact, maar bij de bevolking is dit er absoluut niet”, zo stelde De Wever. Opvallend was dat hij persoonlijk de premier niets verweet. “Wij hebben donderdag een premier gezien die heeft gevochten voor z’n coalitie. Maar die werd daarbij uitgelachen door z’n coalitiepartners”, zo legde hij de schuld bij Open Vld en CD&V.

Volgens John Crombez (sp.a) verdient de bevolking beter.

“Tweederde van het parlement, de Marrakech-coalitie, steunt hem. Wij hebben geprobeerd om tot een compromis te komen door onthouding als oplossing aan te reiken, maar die deur is dichtgeslagen. Men heeft ons het signaal gegeven dat ze niet verder wilden met ons en ze kunnen ook verder zonder ons. Ze hebben genoeg steun. Ik zal tot de laatste seconde blijven hopen dat er een oplossing komt, maar wanneer Michel op het vliegtuig stapt, ontslaat hij ons en is hij lid van de Marrakech-coalitie.”

“Compromis geweigerd”

“Wij hebben in moeilijkere omstandigheden altijd de ruimte gelaten aan onze coalitiepartners, waarbij één partij z’n veto stelde en die ruimte gegeven werd”, gaat De Wever verder. “Wij hebben daarbij gezichtsverlies geleden. Het is de eerste keer in vijf jaar dat ik diezelfde soepelheid vraag en ik stel vast met welke gretigheid een compromis wordt geweigerd.”

Als de premier morgen op het vliegtuig stapt en die Marrakech-coalitie een feit wordt, dan gaat N-VA naar de oppositie. “Wij zullen nog altijd als constructieve partner blijven meewerken met de regering. Als ik nog van dienst kan zijn, dan zal ik het wel horen. We zullen zien. Maar dit is de kern van ons programma en wanneer premier Michel op het vliegtuig stapt, kiest hij voor de Marrakech-coalitie en ontslaat hij ons.”

Het wordt een oranjeblauwe coalitie: Charles Michel geeft doorstart met ‘Michel II’.

EPA

Gesponsorde artikelen