De Wever en co halen geen 30 procent in laatste grote peiling

De Wever en co halen geen 30 procent in laatste grote peiling

In De Grote Peiling van VTM Nieuws en De Morgen duikt N-VA opnieuw onder de 30 procent. De partij van Bart De Wever blijft wel afgetekend op kop, maar verliest duidelijk wat terrein.

De Grote Peiling is de laatste grote nationale peiling voor de verkiezingen van zondag. N-VA blijft wel de grootste partij van Vlaanderen, maar duikt voor het eerst sinds lang opnieuw onder de grens van 30 procent. Volgens deze steekproef haalt de partij het beoogde doel dus niet. CD&V blijft de tweede partij van Vlaanderen, maar verliest ook lichtjes met een uitslag van 17,1 procent. Sp.a zou fors winnen en als derde partij op 15 procent uitkomen, voor Open Vld met 14,2 procent.

Onbeslist

Aan de linkerzijde winnen zowel Groen (8,4 procent) als PVDA+ (3,4 procent), maar de cijfers liggen toch beduidend lager dan in eerdere peilingen. Vlaams Belang blijft tot slot achteruit gaan, en zou volgens deze peiling op 8,8 procent eindigen. Volgens deze peiling zou echter 22 procent van de kiezers nog niet zeker zijn van de keuze die hij/zij zondag zal maken.

Walloniƫ

Over de taalgrens blijft de PS klappen krijgen. In vergelijking met vier jaar geleden verliest de partij van premier Di Rupo maar liefst tien procent. Ook de andere drie grote partijen boeken verlies: MR (21%), CdH (13,3%) en Ecolo (9,1%). De winst gaat voornamelijk naar PTB – Go!, een extreemlinkse partij die van 1,9 naar 8,3 procent groeit.

Gesponsorde artikelen