De Wever en Michel reageren unisono op betoging: “Verantwoordelijkheid nemen”

Premier Charles Michel (MR) heeft in het parlement een vurig pleidooi gehouden om zijn beleid te verdedigen. N-VA-voorzitter Bart De Wever deed het veel droger, via Twitter. Michel overlegt momenteel met de vakbondsleiders, maar het is nauwelijks in te beelden dat dat iets gaat opleveren.

Een niet mis te verstane boodschap, zonder echt veel olie op het vuur te gooien, dat deed De Wever via Twitter. Anders dan pakweg een Pieter Timmermans, de baas van werkgeversorganisatie VBO, die een tweet over “sossenbonden en hun gepeupel” retweette, hield de N-VA-baas het relatief rustig. 

Maar de staking, en het geweld dat ermee gepaard gaat, beroert natuurlijk wel de Wetstraat. Vanmorgen liepen de socialisten (met ex-premier Elio Di Rupo prominent in beeld) en groenen nog in de betoging, deze namiddag zaten ze in het halfrond om de premier het vuur aan de schenen te leggen. Maar de meerderheid sprong de premier bij in de Kamer, het leverde een pittige discussie op. 

Vurige Michel in de Kamer

De premier zelf haalde alles uit de kast, wat hem meteen hoongelach van de oppositie opleverde: “In dit regeerakkoord is overleg een cruciaal woord. Wij bouwen verder in een zeer sterke traditie. De hele regering is ervan overtuigd het sociaal overleg te beschermen en zelfs te versterken.”

“De prioriteit is duidelijk: we willen jobs creëren. Het is onze beste garantie op behoud van welvaart. (…) Wij hebben de keuze gemaakt: een keuze voor concrete maatregelen. Om de economie te herstellen. (…) Wat de pensioen betreft: we moeten de waarheid zeggen. Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen en het beleid hervormen.”

De premier had het ook over “talrijke contacten die ik met de sociale partners had in de aanloop naar vandaag”. Hij wil dat het sociaal overleg zo snel mogelijk weer opstart. Vraag is of dat realistisch is voor 15 december, de grote stakingsdag.

Dewael versus Calvo

In het debat dat over de betoging ontstond in de Kamer, gingen Kristof Calvo (Groen) en Patrick Dewael (Open Vld) nog eens flink tegen elkaar op. Calvo verweet de meerderheid “dat het conservatisme in uw regering zit, niet op straat”.

“Uw regering zit met een geloofwaardigheidsprobleem. U blijft arbeid zo hard belasten, terwijl er miljarden vermogensdiefstal plaatsvindt. U moet uw verantwoordelijk nemen als eerste minister. Als er betoogd wordt, is dat tegen uw beleid. U moet onmiddellijk een aantal maatregelen terugschroeven. En stuur uw ministers naar de Bozar vanavond, om daar naar Thomas Piketty te gaan luisteren. Dat moeten ze verdomd niet meer zeggen dat er geen alternatief is.” Aan Dewael zei hij “beter te zwijgen over de betoging, u was er niet”. 

Dat zette Dewael danig op zijn paard: “U geeft een merkwaardige invulling aan democratie. Als je niet mee gaat betogen, moet je je mond houden. Ik weet niet waar je zoveel schaamteloosheid haalt. Werkelijk ongelofelijk.” Waarop Dewael onder stoom kwam: “Het is schaamteloos hoe men probeert om politiek de demonstratie te recupereren. Een schande.”

“Niet de recepten van Onkelinx”

PS, niet bij monde van Laurette Onkelinx maar via Frédéric Daerden, verweet Michel “angst bij de mensen te creëren”. “Dewael had het over moed tonen. Vindt u het moedig om te kloppen op diegenen die het zwakst zijn?” Karin Temmerman van sp.a benadrukte dat het “tijd is voor wat meer progressieve recepten. “U zegt: ‘Er moeten jobs gecreëerd worden.’ Maar uw volgt de aanbevelingen van uw eigen Planbureau niet: de simpelste weg is via een vermogenswinstbelasting.”

Voor CD&V nam Stefaan Vercamer, een prominent lid van Beweging.net dat vandaag mee betoogde, het woord. “Het is goed dat het sociaal overleg weer op gang komt.” En hij onderstreepte nog eens dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt “met zijn plannen bezig is voor een vermogenswinstbelasting”. “Hij heeft onze volle steun, als hij met voorstellen naar het parlement komt.”

Zuhal Demir van N-VA ten slotte was haar vurige zelf: “Ik geloof in uw recepten”, liet ze Michel weten. “Ik geloof niet in de recepten van mevrouw Onkelinx. En de grote vermogens aanpakken, zoals sp.a wil? Vergeet niet, mevrouw Temmerman, bij die grote vermogens zitten ook de vakbonden.”

Meer
Lees meer...