De Wever en sp.a in Antwerpen in coalitie: ze presenteren zich voortaan als “de grote verbinders”

De Wever en sp.a in Antwerpen in coalitie: ze presenteren zich voortaan als “de grote verbinders”

Bart De Wever (N-VA) is rond met z’n bestuursakkoord in Antwerpen, om straks de stad zes jaar te gaan leiden. Hij onderhandelde heel de nacht met sp.a, een cruciale coalitiepartner, en Open Vld, dat ook in het stadsbestuur stapt. Het akkoord is “de grote verbinding” gedoopt, symbolisch voor de geplande grote infrastructuurwerken, maar ook voor de coalitie.

Vermoeid, maar geland. Dat gevoel is er bij de Antwerpse onderhandelaars, die vannacht tot een akkoord kwamen om straks de stad te gaan besturen. Een onuitgegeven coalitie, dat wel. Want ‘oude vijanden’, N-VA en sp.a, vinden elkaar straks in een kakelvers stadsbestuur. Als de achterban van beide partijen in de stad uiteraard het akkoord goedkeurt. Dat is en blijft niet evident, gezien de voorgeschiedenis tussen beide partijen in de stad: het was de N-VA die de laatste socialistische burgemeester Patrick Janssens (sp.a) buiten droeg, met een programma dat fel tegen de sp.a gekant was.

Maar zes jaar later presenteert de N-VA zich als verzoener in Antwerpen. “Ik ben die oorlogen met links zo moe”, stelde De Wever al meteen na de verkiezingen, in een boodschap gericht aan zijn eigen achterban en die van sp.a, dankzij de camera’s van het televisieprogramma Jambers.

De Wever maakte in Antwerpen vrij snel de analyse dat een verderzetting van z’n huidige coalitie niet kon: met CD&V en Open Vld had hij maar één zetel op overschot. CD&V-kopman Kris Peeters weigerde in het schepencollege te stappen onder burgemeester De Wever, waardoor die niet het gevoel had met een stabiele coalitie te kunnen werken.

Dan maar een bondgenootschap op links. Dat tegelijk miljarden beschikbaar zijn deze legislatuur, om via infrastructuurwerken van de Oosterweelverbinding de stad leefbaarder en groener te krijgen, maakte een toekomstige samenwerking met sp.a of Groen veel makkelijker.

(De gemeenteraadsverkiezingen verliepen erg woelig in Antwerpen. Hier zie je een overzicht van alle partijen en politici die veto’s tegen elkaar hebben.)

Dan toch maar met sp.a

Met Groen, de andere winnaar in Antwerpen, leek van in het begin een coalitie allerminst evident. Beide partijen, Groen en N-VA, zijn elkaars water en vuur geworden in de nationale politiek. Om dan in de grootste stad van Vlaanderen wel in coalitie te gaan, dat lag hoe dan ook moeilijk. Tussen De Wever en Wouter Van Besien, de lokale groene kopman, groeide nooit echt vertrouwen: die laatste kreeg nooit de tekst van een mogelijk akkoord mee, en toen hij extensieve inzage kreeg, lekte de inhoud.

Met de sp.a lukte het vreemd genoeg wel beter, ondanks historische animositeit tussen De Wever en hun lokale sterke man Tom Meeuws (sp.a). Hij en Jinnih Beels toonde zich wel geïnteresseerd om met de N-VA-kopman in zee te gaan. Maar dan moest er zowel inhoudelijk als op vlak van stijl een breuk komen.

Alleen al met de titel van het akkoord, “de grote verbinding”, wordt die stijlbreuk ingezet. Veel inhoudelijk is nog niet bekend over de deal, die de achterban van sp.a en N-VA (en uiteraard ook Open Vld, maar verwacht daar geen spanning) te zien krijgen. Als beide kampen goedkeuren, kan Antwerpen zich opmaken voor een onuitgegeven coalitie.

De Ridder, Marinower en Meeuws

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had eerder al aangegeven dat hij voor Kerstmis graag een akkoord wou zien. En dat gebeurt nu dus nipt. Hoe de schepenposities verdeeld zullen worden, is niet helemaal duidelijk. Vast staat dat Annick De Ridder (N-VA), Claude Marinower (Open Vld) en Tom Meeuws (sp.a) sleutelrollen zullen bekleden binnen het nieuwe stadsbestuur.

(Meer over de vete tussen De Wever en voormalig burgemeesterkandidaat Kris Peeters (CD&V) lees je hier.)

Geen officiële commentaar

“We blijven discreet zolang de onderhandelingen lopen en als daarover iets te melden valt, zal dat ten gepaste tijde gecommuniceerd worden”, zegt Johan Vermant, de woordvoerder van Bart De Wever.

(Waarom Groen en sp.a argwanend naar elkaar kijken in Antwerpen lees je hier.)

Gesponsorde artikelen