Preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS) kappen ermee: “Opdracht doorgeven aan liberalen en groenen”

De preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zetten hun formatie-opdracht stop. Het duo gaat koning Filip voorstellen om hun opdracht over te dragen aan de liberalen en de groenen.

Na een korte en ijzige meeting met Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en MR-collega Georges-Louis Bouchez gooien de twee keizers de handdoek in de ring. Donderdag zetten de liberalen en de groene familie de formatiepoging van de N-VA-voorzitter en PS-topman zwaar onder druk met een gemeenschappelijke verklaring.

“Liberalen en groenen aan zet”

De Wever en Magnette zochten een zesde partner om een meerderheid te halen, samen met sp.a, CD&V en cdH. De voorkeur ging daarbij naar Open Vld, maar de partij bleef vastplakken aan zusterpartij MR. Daarop werden gesprekken gestart met Groen en Ecolo, maar zowel de blauwe als de groene familie waren het heen-en-weer-geloop van de preformateurs beu.

“De liberale en groene families weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden”, klonk het donderdag. Ze benadrukten dat de tijd dringt. “We vragen de opdrachthouders om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen.”

Omdat De Wever en Magnette tijdens de meeting van vrijdagochtend nog niet bereid waren om de partij van hun voorkeur mee te delen, stapten Lachaert en Bouchez op. De preformateurs beslisten daarop om hun opdracht terug te bezorgen aan de koning, samen met het voorstel om de liberalen en de groenen in het veld te sturen.

Meer
Lees meer...