De wildernis in met een mobilhome

Deelplatformen voor mobilhomes zitten enorm in de lift. Met onze partner Goboony, die over het grootste aanbod deelcampers op de Belgische markt beschikt, delen we graag enkele supertips om er met een camper op uit te gaan en tegelijkertijd de beste zorg te dragen voor de bossen, kampeerplekken en natuurgebieden.

Kies voor een natuurcamping

Natuurcampings bevinden zich middenin of aan de rand van natuurgebieden. Megahandig, want je laat je camper gewoon staan tijdens het verblijf en kan zo de natuur in wandelen. In Nederland kan je bijvoorbeeld terecht bij meer dan 160 Natuurkampeerterreinen of de 22 kampeerterreinen van Staatsbosbeheer waar je kunt logeren bij de boswachter.

Tussen al die mooie plekjes in België is er vreemd genoeg maar één die de officiële naam van Natuurkampeerterrein mag claimen: Grenzeloze Charme in Hamont-Achel. Dit heeft uiteraard meer te maken met de bekendheid van het concept, want er zijn best veel campingeigenaren die beseffen wat het échte kamperen inhoudt. Even ontsnappen van de drukte van thuis en tot rust komen in de natuur. Zo zijn er ook enkele natuurcampings in de Ardennen waar je jouw camper aan een beekje, tussen de bomen of aan een zwemmeer.

Ontdek minicampings over heel Europa

Met Goboony huur je al een camper via een particulier. Waarom overnacht je dan ook niet op een mini-camping bij een particulier? Via Campspace ontdek je duurzame en unieke buitenspots door heel Europa. Er is zelfs een toegewijde webspot die alle boscampings van Campspace voor jou oplijst.

De kampeerplekken van Campspace zijn allemaal kleinschalig. Af en toe sta je zelfs helemaal alleen op een plek. Zo kun je even helemaal tot rust komen en genieten van de natuur. Je wordt er wakker met zonnestralen die door de bladeren schijnen, zet een kopje koffie en ademt de typische geuren van het bos in. Je kan ook kiezen voor een overnachting in een voedselbos. Je kan er slapen tussen bessenstruiken en fruitbomen om rond je camper fruit te kunnen plukken. Een aantal van onze hosts hebben een eigen voedselbos waar je kunt slapen.

Rij de zonsondergang tegemoet. ©Sogni in Valigia

Bezoek de mooiste natuurgebieden

Zoals er doorheen heel Europa mooie campings te vinden zijn, zijn er natuurlijk ook prachtige natuurgebieden te bezoeken. Het Vlaams Agentschap voor Natuur & Bos heeft een zeer mooi overzicht van alle (310!) Vlaamse natuurgebieden. Het Waalse Agentschap pakt het anders aan. Zij promoten twaalf grote natuurparken, terwijl Natagora – de Waalse tegenhanger van Natuurpunt en vereniging ter bescherming van de natuur – een mooi overzicht op haar website aanbiedt. Zoek je het buiten de landsgrenzen, dan kan de interactieve kaart van Natura 2000 als richtlijn dienen. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Het netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit.

Ga wildkamperen

Je neus achterna reizen en zoals een echte avonturier om het even waar vogelvrij je camper achterlaten. In dit artikel schreven we reeds over wildkamperen en waar het zoal toegestaan is. Volgens ons research kan je nog steeds vogelvrij reizen en kamperen in Schotland, Scandinavië, IJsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, al is het toch even belangrijk om de belangrijkste regels even op te zoeken.

In België en Nederland is wildkamperen officieel verboden, maar er zijn wel zogenaamde ‘bivakzones’ (in België) en ‘paalkampeerplekken’ of ‘vrijkampeerplekken’ (in Nederland). Deze terreinen zijn vaak te vinden op open plekken dicht bij het bos of aan de bosrand nabij langeafstandswandel- en fietsroutes. Ze zijn alleen te voet of per fiets bereikbaar. Het gebruik is gratis, maar beperkt: je mag er niet langer dan 72 uur bivakkeren.

Draag zelf bij aan de natuur

Zorg er zeker voor dat je jouw kampeerplek en de gebieden die je bezoekt hetzelfde of zelfs mooier achterlaat dan je ze aantreft. Laat geen rommel achter en ga goed met de andere bezoekers en voorzieningen om. Kies bewust voor de producten die je gebruikt tijdens je reis door bv. de afwas te doen met biologisch afbreekbare zeep en te kiezen voor biologische toiletvloeistof.

O.a. In Schotland is wildkamperen nog toegestaan. ©Harry Pope

Over Goboony

Goboony werd opgericht in 2015 in Nederland en is ondertussen uitgegroeid tot het grootste camperdeelplatform van Europa. Ondertussen zitten er meer dan 6.000 voertuigen in de gedeelde vloot, al wil Goboony tegen de zomer naar 8.000 groeien. Dat is best veel. Echter, wanneer je dit vergelijkt met het totale aantal mobilhomes in Europa (2,5 miljoen!) zijn er nog groeimogelijkheden.

Hoe kies je de juiste camper?

Stel jezelf enkele belangrijke vragen voor je begint te zoeken. Met hoeveel personen zijn we? Hoe lang gaan we weg? Gaan we op een camping staan of willen we wildkamperen? Welk niveau van luxe willen we onderweg? Ze gaan de zoektocht naar een geschikte camper enorm vereenvoudigen.

Ook op pad met een huurcamper?

Heb jij geen camper, maar wil je toch graag eens proeven aan het camperleven? Op het online platform van Goboony zetten particulieren hun camper te huur. Of je nou op zoek bent naar een super-de-luxe camper of een vintage VW-busje: je regelt het op Goboony.be.

Ben je een camper-eigenaar en staat jouw campervan of mobilhome te vaak stil? Dan is het misschien een goed idee om jouw voertuig op het deelplatform beschikbaar te stellen. Elk model is goed: van een oldtimer, over een geconverteerd bestelbusje, tot een splinternieuwe integraal.

Verhuren via Goboony is volledig gratis. Je bepaalt zelf het huurtarief en de voorwaarden. Bovendien verhuur je veilig via de Goboony dagverzekering, waarbij de benodigde Full Omnium-verzekering en administratie door Goboony geregeld.

Hoeveel betaal je voor zo’n camper?

Dat hangt allemaal een beetje af van de periode waarin je huurt en de benodigde luxe. Voor een campervan buiten seizoen heb je vaak al een huurcamper vanaf €60 per dag. In het hoogseizoen kan dat tarief stijgen tot ongeveer €100 per dag. Ga je voor grote luxe, waarin 6 personen in de camper willen slapen, vind je deals vanaf €120 tot €270 per dag.

De prijs wordt volledig bepaald door de particuliere verhuurders. Behalve de huursom betaal je een service fee van 17,5%, een vaste boekingskost van €35 en een waarborg waaraan Goboony vasthoudt tijdens jouw boeking.

Krijg je al zin om te vertrekken met je huurcamper? ©Harry Pope
Meer
Lees meer...