De winter (welke winter?) is officieel voorbij

De winter (welke winter?) is officieel voorbij

Officieel zit de winter erop en begint vandaag de meteorologische lente. Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden Celsius was onze winter uitzonderlijk warm. Meer nog: het was de tweede warmste winter sinds het begin van de waarnemingen. 

Weerman David Dehenauw toonde in het VTM NIEUWS de uitzonderlijkheid van deze winter aan met 2 getallen:

  1. amper 3 vorstdagen, het vorige record was 11 vorstdagen (1988-1989).
  2. -0,5 graden Celsius: de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel tijdens een winter.

Gemiddeld haalden we deze winter 6,3 graden Celsius, terwijl dat normaal gezien 3.6 graden Celsius is. Maar de warmste winter blijft die van 2006-2006, toen was het gemiddeld 6,6 graden Celsius.

Normaal gezien zijn er trouwens 13 sneeuwdagen in Ukkel, dit jaar was dat er slechts één. En ook de zon heeft abnormaal veel geschenen. Het enige dat normaal was? De hoeveelheid neerslag.

Hoe komt dat?

Volgens Dehenauw is de oorzaak van de milde winter eenvoudig. Er waren bijzonder veel stormdepressies op de Atlantische Oceaan. Die brachten met sterke winden heel zachte lucht naar ons. Daardoor had de lucht bij ons de tijd niet om flink af te koelen.

Maar voor de euforie start: het kan deze maand of volgende maand nog altijd gaan sneeuwen.

VTM-weervrouw Jill Peeters heeft vandaag trouwens een opvallende oproep gedaan in een opiniestuk in de krant De Morgen. De moeite waard om even te gaan lezen.

Gesponsorde artikelen