De zoektocht naar een mannelijke ‘K3’ is begonnen, en dit is wat we al weten

Het afscheid van K3 was bijzonder pijnlijk voor de fans, maar de zoektocht naar een opvolger was een gat in de markt voor VTM en Studio 100. Daarom passen ze het concept van het programma nog eens toe op zoek naar een nieuwe groep, een boysband deze keer. En zij zullen net als K3 in het Nederlands gaan zingen. Wij mochten één van de eerste opnames bijwonen en dit is wat we al weten.

1. Het idee is volledig hetzelfde als K3 Zoekt K3

Er is nauwelijks een verschil met de auditierondes die Hanne, Klaasje en Marthe hebben moeten doorstaan voor ze naar de liveshows mochten. Eerst beslist het publiek, dat bestaat uit vier tribunes met telkens 25 mensen. In één tribune zitten de kinderen, er is er eentje voor de meisjes, eentje voor de jongens en tot slot hebben ook de ouders iets te zeggen.

Als in minstens drie tribunes de meerderheid op ‘ja’ heeft gedrukt, dan gaan ze uit elkaar zodat de kandidaat op een podium voor de jury terechtkomt. En die jury heeft het laatste woord. Ook daar zijn minstens drie stemmen nodig voor een kandidaat naar de volgende ronde mag.

2. Het decor is iets soberder

De tribunes vormen geen hartjes zoals bij K3. En ze zijn ook iets minder kleurrijk. Maar voor de rest is er weinig verschil. Als kandidaat moet je hopen dat ze allemaal oplichten, want dan is de kans toch wel groot dat de jury je zal laten doorgaan.

3. De jury is helemaal nieuw

De jury van The Band is natuurlijk ook gloednieuw. Aangezien de wedstrijd een samenwerking is tussen Vlaanderen en Nederland, mochten beide kanten juryleden afvaardigen. Gezichten die je zeker zal herkennen zijn Kris Wauters, Slongs Dievanongs en Min Hee Bervoets. Slongske heeft natuurlijk al wat ervaring, want zij zat in de jury van The Voice Kids. Min Hee Bervoets kennen we uit So You Think You Can Dance. En het vierde jurylid is Nielson, de man die bekend werd met het nummer Sexy als ik dans.

4. We missen wel de Gert Verhulst van het gezelschap

Onze eerste indruk van de jury: mensen die weten waarover ze praten en die een goed geheel gaan vormen, maar toch wat peper missen. K3 werd immers vergezeld door Gert Verhulst, die nooit een blad voor de mond nam. Er waren ook vaak emoties bij de juryleden, vooral de meisjes van K3 dan. Dat zien we hier minder snel gebeuren. Kris Wauters is te droog om Gert te vervangen en ook Slongs zien we niet snel als een bitch uit de hoek komen. Dat is nochtans wat de jury van deze show nodig heeft, dus we zijn heel benieuwd hoe ze het gaan doen.

5. De kandidaten zingen allemaal Nederlandstalige liedjes

Bij K3 Zoekt K3 was het natuurlijk verplichte kost om een nummer van K3 te zingen. In The Band is de enige voorwaarde dat de kandidaat in het Nederlands zingt. Uiteindelijk gaat de nieuwe groep alleen Nederlandstalige nummers brengen, dus het heeft geen zin om als Justin Timberlake op het podium te verschijnen. Aangezien ook Nederland weer meedoet, krijg je zowel hits uit Vlaanderen als Nederland te horen.

6. De Vlaamse dialecten worden een probleem

Medialaan

Een jaar geleden vielen de audities wel eens in herhaling, omdat heel wat meisjes dezelfde liedjes van K3 zongen. Nu is het repertoire veel groter, maar dialect kan zo wel een probleem vormen. Een cover van Tourist LeMC? Daar heeft de Nederlander in het gezelschap geen bal van begrepen. Gemakkelijk zal het dus niet zijn om een band te vormen die meteen dezelfde chemie heeft als K3.

7. Het is duidelijk dat we geen nieuwe ‘Get Ready’ zoeken

We gaan ervan uit dat VTM niet op zoek gaat naar een boysband in de stijl van Get Ready. De kerels die we tijdens de auditie zagen passeren zijn heel uiteenlopend. De ene lijkt de Justin Bieber van de groep te zijn, de andere is de coole rapper, en ook een beetje rocker mag. Eens te meer wordt het lastig om zo’n gezelschap straks in een band te gieten, maar die uitdaging wordt zonder twijfel één van de redenen waarom de show de moeite kan worden. Het wordt hoe dan ook een atypische boysband.

8. Wat je niet ziet op tv: zo’n auditie is zenuwslopend

Op tv zien we een kandidaat binnenkomen, zich voorstellen en enkele seconden later is hij al aan het zingen. In de studio staat hij er minstens een minuut in stilte te sterven van de stress. De jury ziet hem immers eerst enkel op een tv-scherm en levert meteen commentaar. Dat moet wat humoristisch worden, iets wat Gert Verhulst natuurlijk uitstekend deed in K3 Zoekt K3. Maar op het ogenblik dat de jury de eerste indruk geeft, staat de kandidaat daar, terwijl een honderdkoppige jury hem aankijkt. Hij liever dan wij.

9. De jongens en de ouders zijn het strengst

Niet verwonderlijk natuurlijk. Ook in K3 Zoekt K3 waren de ouders altijd heel streng. De jongens waren dat in de audities die wij al zagen eveneens. De kindjes drukken uiteraard bijna altijd, vermoedelijk omdat het knopje te aantrekkelijk is en ze snel tevreden zijn. De meisjes doen dat zo nu en dan ook, al zal dat vooral met de looks van de jongen in kwestie te maken hebben. Vijftig procent is zo gemakkelijk te overtuigen, maar die andere vijftig procent zal beslissend zijn.

10. Drie presentatoren

Hoe ze het precies gaan verdelen is ons nog niet duidelijk, maar de presentatie is in handen van Niels Destadsbader, Laura Tesoro en Jim Bakkum. Niels was er natuurlijk vorig jaar ook al bij, maar hij moet het nu zonder Gerard Joling doen. Laura Tesoro mag na Belgium’s Got Talent al meteen haar volgende grote show presenteren. En Jim Bakkum won lang geleden de Nederlandse versie van Idool en is sindsdien een bekend tv-gezicht geworden.

Check hieronder de eerste beelden van de studio:

The Band – in het voorjaar van 2017 op VTM

Meer
Lees meer...