De Zwaarste Lijst brengt Graspop naar onze living maar deze 6 invloedrijke metalbands worden weleens vergeten

De Zwaarste Lijst brengt Graspop naar onze living maar deze 6 invloedrijke metalbands worden weleens vergeten

Het is 1 mei en dan heersen de gitaren op Studio Brussel. Niemand minder dan komiek Alex Agnew draait de hele namiddag onze favoriete metalplaten. Awesome! We zullen ongetwijfeld enkele Belgische acts horen zoals Steak Number Eight, Brutus, Fleddy Melculy, Evil Invaders en King Hiss. Maar voor de rest kunnen we al raden wat we op ons bord krijgen: Iron Maiden, Slayer, Metallica en Pantera. Die monsterbands zijn geweldig, maar ze zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hier zijn zes baanbrekende metalbands die weleens over het hoofd gezien worden.

1. Blue Cheer

Welke band heeft heavy metal uitgevonden? Dat blijft de eeuwige vraag. Sommigen beweren dat het Black Sabbath was, anderen wijzen naar Deep Purple of Led Zeppelin. Of deze groep nu metal of hardrock was, daar kan je over discussiëren maar feit is dat Blue Cheer uit San Francisco al in 1968 de plaat ‘Vincebus Eruptum’ op de markt bracht (opgenomen zomer 1967). Ze waren geïnspireerd door oude bluesklassiekers en het revolutionaire gitaargeluid van Jimi Hendrix, en hebben alle bovenstaande Britse bands beïnvloed qua geluid.

Verwacht geen death metal. De liedjes van Blue Cheer klinken vrolijk met hun typische soulvolle 60s vocals. Maar die ronkende, zwaar overstuurde gitaren en hyperactieve, bombastische drums waren echt ongezien ten tijde van The Summer of Love.

2. Exhorder

Zonder Exhorder geen Pantera, Lamb of God of Machine Head. De band verwerkte in de jaren 80 groovy drums en catchy, bijna dansbare riffs in hun pijlsnelle thrash metal. Hun chef d’oeuvre is ‘Slaughter In The Vatican’ uit 1990.

3. Isengard

Wat Exhorder voor groove metal is, is Isengard voor folk metal. De band begon eind jaren 80 als sideproject van Fenriz, drummer van de legendarische Noorse black metalband Darkthrone. Hij kruidde zijn metal met cleane, Noorse gezangen en melodische gitaarriffs, en voilà: folk metal was geboren. Bands zoals Korpiklaani, Alestorm, Turisas en Heidevolk hebben die ingrediënten van Isengard overgenomen en er lagen van strijkers, blazers en keyboards tussen gemoffeld. Zijn belangrijkste platen zijn ‘Vinterskugge’, en ‘Høstmørke’.

4. Repulsion

Grindcore is uitgevonden door het Britse Napalm Death? Wrong! Al in 1986 brachten de wildemannen van Repulsion hun demo ‘Slaughter of the Innocent’ uit. En die casette heeft alles wat je van grindcore mag verwachten: rotte grafzerkvocals, overdreven snelle drums, en lyrics over hersenoperaties, maden en seriemoordenaars. Repulsion heeft bands zoals Carcass, Napalm Death en Cannibal Corpse beïnvloed.

5. Melvins

De gemiddelde metalgroep zou nog een pak sneller spelen als deze mannen niet bestaan hadden. Toen iedereen begin jaren 80 nog punk of thrash metal speelde, haalden de Melvins hun Black Sabbath-platen van onder het stof met loodzware, logge mix van hardcore, punk en metal als gevolg. Zonder de Melvins geen Mastodon, Kyuss, Electric Wizard, en zelfs geen Nirvana. Beste platen: ‘Boris’, ‘Stoner Witch’, ‘Houdini’, ‘Bullhead’ en ‘(A) Senile Animal’.

6. Celtic Frost

Deze is echt goud waard. Samen met Bathory is het Zwitserse Celtic Frost één van de grondleggers van de black metal. En dat betekent hoge, schreeuwende vocals, een vlijmscherp, akelig gitaargeluid dat door merg en been snijdt, en sinistere teksten over duivelsverering en meer van zulk moois. Hun bekendste platen zijn ‘Morbid Tales’ en ‘To Mega Therion’ en die swingen echt de pan uit.

Gesponsorde artikelen