Left Right
scrollTop top

De Zwitserse Garde heeft vanaf nu 3D-geprinte helmen


De Zwitserse Garde heeft vanaf nu 3D-geprinte helmen

De Zwitserse Garde, die instaat voor de veiligheid van Paus Franciscus, heeft nieuwe helmen. En die zijn speciaal. Ze zijn namelijk gemaakt met een 3D-printer. 

De nieuwe helmen van de Zwitserse Garde – de bewakers van Paus Franciscus en het Vaticaan – zijn gemaakt met een 3D-printer en dat heeft verschillende redenen. Ze zijn eerst en vooral veel sneller en goedkoper te maken dan de originele uit metaal. In plaats van 130 uur, heeft een 3D-printer er amper 14 uur voor nodig om een helm te produceren. Op die manier kosten ze ook “maar” 1.000 euro. De maker scande een helm uit de 16e eeuw in om van daaruit aan zijn nieuwe versie te beginnen werken.

Geen verbrande hoofden

De nieuwe versie van de morion, want zo heet de helm echt, is bovendien ook veel handiger voor de soldaten van de Zwitserse Garde. Zo weegt die ongeveer een kwart van de 2 kg die de metalen helm weegt en zit er ook een beter verluchtingssysteem verwerkt. Op die manier krijgen de bewakers het dus veel minder snel warm als ze uren in de felle zon moeten staan.

Het uniform in geel, rood en blauw met helm, dragen de soldaten van de Garde enkel voor officiële pauselijke diensten. Dat zijn bijvoorbeeld misvieringen of bezoeken van staatshoofden. Op andere momenten draagt de Guardia Svizzera een eenvoudiger blauw uniform met een baret. Leuk weetje: de uniformen worden op maat gemaakt in het Vaticaan en worden verbrand als de soldaat uit de Garde stapt.

Zelf bij de Zwitserse Garde?

Zelf soldaat worden bij de Zwitserse Garde, wordt wat moeilijk, ook al zijn ze daar wel op zoek naar nieuwe rekruten. Om bij de Garde te kunnen, moet je namelijk de Zwitserse nationaliteit hebben. Maar dat is niet alles, er zijn heel strenge voorwaarden: soldaten van de Zwitserse Garde moeten vrijgezelle mannen tussen 19 en 30 jaar zijn, die minstens 1m74 meten. Bovendien moeten ze ook praktiserend katholiek zijn.

Stalen zenuwen heb je bij de Garde vaak ook nodig en dat is niet altijd even makkelijk. Zelfs Paus Franciscus moest wat lachen toen dit jongetje op het podium klom tijdens een viering om met een soldaat van de Zwitserse Garde te spelen:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden