Left Right
scrollTop top

54,5 graden in Death Valley, mogelijk hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde


Death valley
© Death Valley – EPA

In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is gisteren een temperatuur gemeten van 54,5 graden. Het is een van de hoogste temperaturen ooit gemeten in de VS in de maand augustus en mogelijk zelfs een record.

16 augustus om 15.41 uur (lokale tijd) werd in Furnace Creek in Death Valley een temperatuur van 130 graden Fahrenheit, omgerekend 54,44 graden Celsius bereikt. Dat meldt de Amerikaanse National Weather Service. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zegt dat het er naar uitziet dat de meting klopt.

Huidig record

Death Valley National Park in California
Death Valley – EPA

Tot nu toe staat het record voor de hoogste temperatuur ooit gemeten op 56,7 graden, ook gemeten in Death Valley. Die temperatuur werd op 10 juli 1913 vastgesteld, maar sommige deskundigen twijfelen of die meting wel juist is.

Sommige klimaatexperts zijn daarom van mening dat de 54 graden die in 2013 in Death Valley en in 2016 en 2017 in Koeweit en Pakistan is gemeten de hoogste temperatuur ooit moet zijn. Als zij gelijk hebben, betekent dat dat zondag een nieuw record is gevestigd.

Verder onderzoek

De WMO gaat de waarneming grondig onderzoeken, zegt Randy Cerveny, leider van het weer- en klimaatextrementeam, tegen The Washington Post. “Alles wat ik tot nu toe heb gezien, wijst erop dat dit een legitieme observatie is.”

Volgens het Amerikaanse weerinstituut is de 54,5 graden sowieso de hoogste temperatuur die in augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen. In juli 2013 had het kwik er al eens 54 graden Celsius gehaald.

Death Valley

Death Valley is de heetste, droogste en laagste plek van Amerika. Het woestijnachtig dal is berucht om zijn zinderende hitte. Furnace Creek, waar de temperatuur van 54,5 graden gisteren werd gemeten, ligt 58 meter onder zeeniveau. In juli 2018 steeg het kwik daar 21 dagen achtereen tot zo’n 49 graden.

Hittegolf

In het hele zuidwesten van de VS heerst er al een tijd een intense hittegolf. In Phoenix, Arizona, zouden ze dit jaar aan 44 dagen komen waarin het minstens 110 graden Fahrenheit werd (43,3 Celsius). Dat is een absoluut record.

De staat Californië wordt sinds vorige week geteisterd door hevige bosbranden. Ook in Colorado en Oregon werden er natuurbranden gemeld. Donderdag werden honderden Californiërs geëvacueerd uit hun huizen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…