Dedecker duwt N-VA-lijst West-Vlaanderen als onafhankelijke

Dedecker duwt N-VA-lijst West-Vlaanderen als onafhankelijke

Jean-Marie Dedecker gaat in West-Vlaanderen de federale N-VA-lijst als onafhankelijke duwen. De burgemeester van Middelkerke had naar eigen zeggen lang getwijfeld.

De kogel is door te kerk: Dedecker duwt de N-VA-lijst in West-Vlaanderen. Dat melden de VRT en De Tijd. Zo hoopt de N-VA in de provincie meer stemmen te kunnen sprokkelen dan bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. De Vlaams-nationalisten scoorden toen vrij laag in de provincie, maar Dedecker behaalde in Middelkerke een monsterscore van maar liefst 44,1 procent. N-VA zou hopen om met Dedecker als onafhankelijke een extra zetel kan binnen te halen.

Lang getwijfeld

Dedecker zou lang getwijfeld hebben om de stap te zetten. Hij is nog maar pas burgemeester en had genoeg van de nationale politiek. Dedecker zou dan toch “ja” gezegd hebben omdat de positie van lijstduwer hem zou kunnen helpen als burgemeester van Middelkerke.

Lees hier waarom er van Dedecker als lijsttrekker bij N-VA geen sprake was.

Voorgeschiedenis

Bart De Wever (N-VA) en Theo Francken (N-VA) lieten al weten dat ze het een goed idee zouden vinden als Dedecker op de lijst zou staan. Maar het is lange tijd geen koek en ei geweest tussen Dedecker en de N-VA.

Zo haalde De Wever eind 2006 Dedecker binnen als nieuw N-VA-lid. Kartelpartner CD&V was daar niet mee gediend en dreigde om het kartel op te blazen als Dedecker zou aanblijven. Daarop besliste N-VA om niet met Dedecker naar de verkiezingen te stappen. Die stapte uit de N-VA en het kartel werd hersteld.

Gesponsorde artikelen