Deelnemers CurieuzeNeuzen: helft heeft zelf twee of meer auto’s in garage staan (en 59 % is de meetdoos met de auto gaan halen)

Deelnemers CurieuzeNeuzen: helft heeft zelf twee of meer auto’s in garage staan (en 59 % is de meetdoos met de auto gaan halen)

Aan het grootschalige onderzoek naar luchtkwaliteit CuriezeNeuzen, zit een vreemd luchtje. Want de gemotiveerde burgers, die allen samen de lucht hebben gemeten, blijken zelf niet zo heel ‘groen’ te zijn in hun dagelijks leven. Uit de onderzoeksresultaten blijkt immers dat ruim de helft van de deelnemers twee of meer wagens heeft.

CurieuzeNeuzen laat een stempel in Vlaanderen. Weken aan een stuk kon je in elke straat zien wie deelnaam, aan de hand van het kartonnen plooibord en de meetdoos die erin zat. Een sterke marketingactie van de deelnemende krant, een mooi duwtje in de rug voor al wie het thema luchtkwaliteit politiek genegen is, en de persoonlijke PR van de buurman of -vrouw, die in de lokale buurt of straat wil aan geven om het milieu bezorgd te zijn.

Bijzonder interessant is dat de Hiva-onderzoeksgroep van de KU Leuven, die mee CurieuzeNeuzen organiseert, ook een onderzoek deed naar wie de deelnemers waren. Ongeveer de helft van hen, 28.588 mensen om precies te zijn, vulde de enquete ook in. En die resultaten zijn toch wel straf, zo brengt Het Laatste Nieuws.

Vooral woon-werkverkeer met de wagen

Want nu blijkt dat die deelnemers veel meer dan gemiddeld autogebruikers zijn. Meer dan de helft van de deelnemende gezinnen heeft zelfs twee wagens of meer in de garage staan. En ze leggen hun woon-werkverkeer ook vooral af met die wagen. Plus, oh ironie: 59 procent ging de meetdoos van CurieuzeNeuzen zelf ophalen met de auto.

Het lijkt een beetje het cliché van het hogeropgeleide, meer welvarende deel van de bevolking dat wel groen denkt maar niet handelt te bevestigen. In elk geval willen de deelnemers wel groener worden: ze zijn ook meer dan gemiddeld bereid om te fietsen of het openbaar vervoer te nemen. Alleen staan tussen droom en daad blijkbaar nogal wat praktische bezwaren.

Gesponsorde artikelen