Defensie heeft een geniale nieuwe regel: rekruten moeten zweren dat ze geen terrorist zijn 

Defensie heeft een geniale nieuwe regel: rekruten moeten zweren dat ze geen terrorist zijn 

Het Belgische leger neemt heel zware maatregelen tegen infiltrerende terroristen of mensen met kwade bedoelingen die zich willen aansluiten bij Defensie. Rekruten moeten nu op erewoord zweren dat ze geen terrorist zijn of ze bij een motorbende zitten of hebben gezeten. 

Sinds begin juli moet je eerst een papier ondertekenen waarin je zweert dat je geen lid bent geweest van een terroristische beweging of een motorbende vooraleer je carrière kan maken bij het leger. Daarmee wil het leger een legale basis hebben om geïnfiltreerde terroristen te ontslaan.

De verantwoordelijke leider van defensievakbond VSOA, Gilles Van Oosthuijze, zegt dat het een toevoeging is aan de screening van rekruten en dat het niet in hun contract komt te staan. “Wanneer vroeger plots bekendraakte dat iemand zo’n voorgeschiedenis had, zei die wel eens dat het hem nooit gevraagd was. Dat vermijden we nu”, zegt Van Oosthuijze aan het Nieuwsblad.

Wat dan met militairen die tijdens hun carrière bij Defensie radicaliseren? “Daar kunnen we nog steeds niet goed tegen optreden”, klinkt het. “Dat ligt moeilijk, want waar ligt de grens tussen privé en werk?”

Gesponsorde artikelen