Dejan Veljkovic wordt eerste spijtoptant van België: gaat meewerken met gerecht

Dejan Veljkovic wordt eerste spijtoptant van België: gaat meewerken met gerecht

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die betrokken was in het omkoopschandaal in het eersteklassevoetbal, zal meewerken met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Dat maakt van Veljkovic meteen de eerste spijtoptant in de Belgische geschiedenis. Veljkovic wordt verdacht van witwassen, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij is vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Hij wordt gezien als dé spilfiguur in operatie ‘Propere Handen’, het onderzoek naar omkoping dat het voetbal dit najaar op zijn grondvesten deed daveren. Maar Dejan Veljkovic maakt nu een pragmatische beslissing: hij zal met het gerecht meewerken in ruil voor strafvermindering, dat zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

Ook spelersmakelaar Mogi Bayat werd opgepakt, hij sjoemelde onder andere met luxehorloges.

Wat heeft Dejan Veljkovic gedaan?

Veljkovic, één van de belangrijkste voetbalmakelaars in België, werd in oktober van dit jaar opgepakt wegens witwassen en omkoping. Het zou om een georganiseerd netwerk van deals gaan, vandaar ook de beschuldigingen over het lidmaatschap van een criminele organisatie. Concreet zou Veljkovic een aantal constructies hebben opgezet waardoor hij zichzelf extra commissielonen kon uitkeren.

Vandaag heeft de raadkamer beslist om Veljkovi vrij te laten onder strenge voorwaarden, in afwachting van zijn proces. Maar wat in dat proces zal beslist worden qua straf voor de makelaar, dat is binnenskamers dus eigenlijk al beslist. Want de spijtoptantenregeling, die pas begin dit jaar van kracht werd, kan daarvoor zorgen.

Wat is een spijtoptant?

Hoe werkt het? Als een crimineel de feiten die hij gepleegd heeft, bekent, en dat zal dus het geval zijn bij Veljkovic, dan kan hij een deal sluiten met het gerecht. Daarvoor moet hij of zij belangrijke informatie doorspelen aan het gerecht. Het moet, volgens de wet om “substantiële, onthullende, oprechte en volledige” informatie gaan.

Ook de makelaar van Ivan Leko werd kort aangehouden in Operatie Propere Handen

De advocaat van Veljkovic bevestigde al dat zijn cliënt “de activiteiten als makelaar volledig in kaart zal laten brengen.” Luyckx benadrukte wel dat Veljkovic vrij snel tot inzicht was gekomen en dus ook snel was gaan praten maar dat hij “niet de enige verantwoordelijke is.” Nog volgens Luyckx kwam de spijtoptantregeling tot stand op vraag van de verdediging.

In ruil voor die informatie kan Veljkovic strafvermindering krijgen of een beter regime in de gevangenis. Volledig zonder straf komt hij er niet vanaf: hij moet namelijk de feiten wel erkennen.

Gesponsorde artikelen